SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Dhimbja e Kokes nga Stresi

Dhimbja e Kokes nga Stresi

Mësoni më shumë se nga vjen Dhimbja e Kokes nga Stresi. Shumë njerëz përjetojnë dhimbjen e kokes nga stresi në jetën e tyre. Ky lloj dhimbjeje mund të jetë shumë i dhimbshëm dhe mund të ndikojë në mënyrë serioze në shëndetin tonë fizik dhe emocional. Ndaj, është e rëndësishme të njiheni me këtë problem dhe të merrni masat e nevojshme për ta trajtuar atë.

Pse ndodh dhimbja e kokes?

Dhimbja e kokes nga stresi ndodh kur trupi ynë është në tension të vazhdueshëm dhe nuk mund të relaksohet. Nëse jemi të ndjeshëm ndaj stresit, tensioni mbi muskujt e qafës dhe balancës së vendit të kockave të kokës mund të ndikojë në shfaqjen e dhimbjes së kokes.

Faktorët kryesorë që shkaktojnë dhimbjen e kokes nga stresi janë:

 • Presioni në punë ose në jetën personale
 • Përvoja e alarmit të ndjeshëm
 • Një situatë stresi të vazhdueshëm në jetën personale

Rëndësia e shkarkimit të stresit në trup

Shkarkimi i stresit është shumë i rëndësishëm për të menaxhuar dhe trajtuar dhimbjen e kokes nga stresi. Shkarkimi i stresit mund të bëhet nëpërmjet aktiviteteve që na relaksojnë, siç janë meditimi, yoga dhe masazhi.

Disa mënyra për të shkarkuar stresin janë:

 • Meditimi
 • Yoga
 • Masazhi
 • Qëndrimi jashtë dhe koha e lirë
 • Përdorimi i aromës së qetësuese, siç janë aroma e kamomiljes, lavandës dhe rozmarinës.

Efektet e dhimbjes së kokes për shëndetin tonë

Dhimbja e kokes nga stresi mund të ndikojë në shëndetin tonë fizik dhe emocional. Në disa raste, ky lloj dhimbjeje mund të jetë shumë i dhimbshëm dhe të ndikojë në punën tonë dhe jetën e përditshme. Mund të ndikojë në shikimin tonë të lumturisë dhe të shëndetit tonë emocional në gjithë kohën.

Trajtimi i dhimbjes së kokes nga stresi

Trajtimi i dhimbjes së kokes nga stresi mund të jetë shumë i ndryshëm, por një gjë është e sigurt. Nuk duhet të injorojmë këtë lloj dhimbjeje. Nëse ndjeni dhimbje të kokes nga stresi, duhet të kërkoni ndihmë nga mjeku për të marrë trajtimin e duhur.

Mjetet natyrale kundër dhimbjes së kokes

Ka disa mjet natyral që mund të ndihmojnë në trajtimin e dhimbjes së kokes nga stresi. Disa prej tyre janë:

 • Kamomilja: Aroma e kamomiljes ka një efekt të qetësueshëm mbi trupin tonë dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së kokes.
 • Lavandë: Aroma e lavandës gjithashtu ka një efekt të qetësueshëm dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së kokes nga stresi.
 • Valeriana: Kjo bime mund të ndihmojë në lehtësimin e stresit dhe anksiozitetit dhe gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së kokes.

Si te lehtesoje dhimbjen e kokes në mënyra të ndryshme

Disa persona mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së kokes duke kryer aktivitete që ndihmojnë në rritjen e relaksimit trupor dhe emocional. Disa prej tyre janë:

 • Meditimi
 • Yoga
 • Activiteti fizik
 • Masazhi
 • Përvoja e relaksuar me miqtë

Sëmundjet që janë të lidhura me dhimbjen e kokes nga stresi

Disa sëmundje mund të jenë të lidhura me dhimbjen e kokes nga stresi. Disa prej tyre janë:

 • Migrena
 • Tensioni i kokes
 • Anksioziteti
 • Depresioni

Si të parandaloni dhimbjen e kokes nga stresi

Parandalimi i dhimbjes së kokes nga stresi mund të bëhet me marrjen e disa masave të thjeshta dhe të rëndësishme si:

 • Qëndrueshmëria emocionale
 • Relaksimi emocional dhe fizik me shpërndarje kohë të lirë e aktivitete që na bëjnë të ndihemi të lumtur
 • Përdorimi i teknikave të meditimit
 • Qëndrueshmëria emocionale në momentet e ndryshme në jetë dhe në punë

Shpërndarja e mënyrave për të qetësuar zemrën dhe shpirtin me qëllim të zvogëlimit të stresit

Stresi mund të ndikojë në shëndetin tonë emocional dhe fizik. Shpërndarja e mënyrave për të qetësuar zemrën dhe shpirtin mund të ndihmojnë në zvogëlimin e stresit dhe në lehtësimin e dhimbjes së kokes nga stresi. Disa prej tyre janë:

 • Meditimi
 • Yoga
 • Masazhi
 • Qëndrimi jashtë dhe koha e lirë
 • Përdorimi i aromës së qetësuese, siç janë aroma e kamomiljes, lavandës dhe rozmarinës.

Konkluzioni

Në këtë artikull kemi diskutuar për dhimbjen e kokes nga stresi dhe kemi dhënë disa mënyra për të trajtuar dhe parandaluar këtë problem. Është rëndësishme të jemi të vetëdijshëm për këtë gjendje dhe të marrim masat e nevojshme në rast se vetëm përjetojmë një tjetër epizod të dhimbjes së kokes nga stresi.

• Lirohuni nga stresi në mënyrë efektive dhe natyrale me Hipnoterapi.
• Programi më efektiv në dispozicion
• Mëso teknikat efektive dhe të dobishme për lehtësimin e stresit
• Programoni veten derisa ju fleni

Dëgjojeni këtë ingjizim MP3 në telefonat tuaj mobil për 30 netë para se ju të shkoni në shtrat.

Porositni MP3 për Lirimin nga Stresi Online dhe Mund të Paguani Përmes Western Union apo Kartelave te Kreditit>>

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Spoliatroza dhe Dhimbja e Kokes

Spoliatroza dhe Dhimbja e Kokes

Spoliatroza dhe Dhimbja e Kokes: Kuptimi dhe shpjegimi

Spoliatroza dhe dhimbja e kokes jane dy probleme te zakonshme te cilat mund te ndodhin me cdo person. Spoliatroza eshte nje proces i perhapur njesoj si degjenerimi i indeve dhe kjo ndodh ne menyre natyrale me kalimin e kohes. Dhimbja e kokes eshte nje ndjesi e-forte e dhimbjes ne koke, qe mund te krijoje disa komplikacione te tjera ne trup. Ky artikull do te na tregoje per shkaqet, simptomat, diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes.

Shkaqet kryesore te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Spoliatroza dhe dhimbja e kokes mund te shkaktohen nga shume faktore. Disa nga ato jane:

 • Moshes
 • Shtimi i peshes
 • Kanceri ne koke ose qafe
 • Artriti dhe inflamacioni
 • Ndryshimir ne nivelin e hormoneve

Keto faktore mund te ndikojne ne spoliatroze dhe dhimbjen e kokes ne menyre te ndryshme.

Si te identifikoni simptomat e spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Simptomat e spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes mund te jene te ndryshme ne cdo person. Disa simptoma kryesore jane:

 • dhimbje ne koke ose qafe
 • lodhje e muskujve ne koke dhe qafe
 • kthjellim ne fytyre ose syte
 • kokrrheqje ose flisni
 • ngrohje e kokes dhe qafes
 • probleme ne shikim

Nese keni simptoma te tilla, eshte me mire te konsultoheni me nje mjek per trajtim dhe diagnoze.

Ndjekjet e mundshme te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Mundesite e ndjekjeve te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes jane te ndryshme. Nderkohe, ndjekjet e mundshme mund te jene te tilla si:

 • ngrohje dhe problemet e veshit dhe syve
 • probleme me trurin dhe aftesine motorike
 • probleme me gjumit dhe relaksimi i trupit
 • mosha dhe shtimi i vazhdueshem i peshes
 • kanceri ne koke dhe qafe
 • probleme ne rritjen dhe zhvillimin sesi

Eshte e rendesishme qe te konsultoheni me mjekun tuaj menjehere pasi te keni identifikuar ndjekjet e mundshme te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes.

Diagnostikimi dhe trajtimi i spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Nese keni simptoma te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes, shume metoda jane te perdisen per diagnoze dhe trajtim. Disa prej tyre jane:

 • ltra-zyra
 • Raio X dhe MRI
 • Terapia fizike
 • Medikamente kunder dhimbjes
 • Kirurgjia

Konsultimi me mjekun eshte kryesore per identifikimin e trajtimit te drejt dhe ne kohe.

Ndryshimet qe mund te ndodhin ne jete pas spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Spoliatroza dhe dhimbja e kokes mund te ndikojne ne jeten tuaj. Disa prej ndryshimeve te mundshme jane:

 • Probleme me gjumin dhe aktivitetet fizike
 • Moshes dhe shtimit te peshes me kohe
 • Stresi dhe ankthi
 • Mbivleresimi i kockeve dhe dhimbjet e tjera te ndryshme

Mundesite e ndryshimeve jane te ndryshme me cdo person. Konsultimi me mjekun eshte kryesor per trajtimin dhe kontrollin e ndryshimeve.

Metoda te ndryshme trajtimi te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Trajtimet e spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes jane te ndryshme. Disa metoda te trajtimit jane:

 • Akupunktura dhe meditimi
 • Terapia fizike dhe ushtrime rekreative
 • Marrja e medikamenteve
 • Terapia kiropraktore
 • Kirurgjia (ne raste te renda)

Eshte me mire te konsultoheni me mjekun per identifikimin e trajtimit te drejt.

Si te parandalojme spoliatrozen dhe dhimbjen e kokes

Ka disa menyra per parandaluar spoliatrozen dhe dhimbjen e kokes. Disa prej tyre jane:

 • Ushtrimet fizike dhe shtrirjet
 • Krijimi i nje diete te shendetshme
 • Marrja e pushimit ne mjaftueshem
 • Pastrimi i kokes dhe qafes

Keto metoda mund te ndihmojne ne parandalimin e spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes.

Lidhja midis spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes dhe ngacmimeve te lindura

Ngacmimet e lindura perbejne te gjithe faktoret qe mund te influencojne te dy probleme te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes. Disa prej faktoreve kryesore jane:

 • Stresi dhe ndjesite e ankthit
 • Probleme te lindura dhe hormonet
 • Tronditja dhe dhemblja
 • Shtimi i peshes dhe mangesia ne ushqim

Konsultimi me mjekun mund te ndihmoje ne identifikimin e ndikimit te ngacmimeve te lindura ne spoliatrozen dhe dhimbjen e kokes.

Peshqirat e bardha dhe ajo qe nuk duhet te beni kur keni spoliatroze dhe dhimbje koke

Kur keni spoliatroze dhe dhimbje koke, eshte e rendesishme te keni kujdes dhe te mos beni disa veprime. Disa prej tyre jane:

 • Mbaheni larg televizorit dhe telefoneve celular
 • Pastrimi i kokes dhe qafes vazhdoni me kujdes pothuajse ne cdo interval kohe
 • Ushtrime e ngrohjes per trurin dhe muskujt e kokes dhe qafes
 • Pastrimi i qafes dhe levizje e lehte e trupit
 • Konsultimi ne kohe me nje mjek

Ndryshimet e tilla qe mund te ndodhin ne jete pas spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Spoliatroza dhe dhimbja e kokes mund te ndikojne ne jeten tuaj ne menyre te ndryshme. Disa prej ndryshimeve te mundshme jane:

 • Ndryshimet ne moshen dhe format e trupit
 • Mbivleresimi i trupave dhe probleme te tjera te shendetit
 • Pjekja ne aktivitetet fizike dhe shendetsore
 • Mbyllja ne raste te renda dhe kanceri

Konsultimi me mjekun mund te ndihmoje ne identifikimin dhe trajtimin e ndryshimeve te tilla ne jeten tuaj.

Ndryshimi i jetes dhe kujdesi i vetes pas spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Pas trajtimit te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes, ka disa ndryshime qe duhet te praktikohen ne jeten tuaj. Disa prej tyre jane:

 • Te perdorni ushtrimet fizike
 • Konsumimi i nje diete te shendetshme
 • Marrja e pushimit ne mjaftueshem
 • Rritja e vetedijes dhe shmangja e stresit dhe ndjesite te ankthit

Keto ndryshime mund te ndihmojne ne ndjekjen e nje jete shendetshme dhe te qete pas trajtimit.

Tejkalimi i spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes dhe si ai mund te ndikoj në jetën tuaj

Mundesite e tejkalimit te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes jane te ndryshme. Nderkohe, mundesite e ndikimit ne jeten tuaj jane te tilla si:

 • Forma dhe trupi i ri dhe mbeshtjelles me komoditet
 • Rritja e vetedijes dhe ndjeshmerise se trupit tuaj
 • Vazhdimi i aktiviteteve fizike dhe te shendetsore ne jeten tuaj
 • Marrja e pushtimit ne mjaftueshem

Konsultimi me mjekun mund te ndihmoje ne identifikimin e mundesive per tejkalimin e spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes.

Çka thone specialistet rreth spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Specialistet thone se spoliatroza dhe dhimbja e kokes jane te zakonshme ne cdo person. Ndersa faktoret kryesore qe mund te shenohen si shkaktues te tyre jane mosha dhe shtimi i peshes. Jane te rekomandueshme ushtrime te rregullta fizike dhe nje diete e shendetshme dhe e balancuar per parandalimin e tyre. Nese keni simptoma, konsultimi me mjeksin tuaj eshte i rëndësishëm për trajtimin e tyre dhe kontrollin e ndryshimeve.

Metodat alternative te trajtimit te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes

Trajtimet alternative ne raste te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes jane te ndryshme dhe shume te pershtatshme. Njerzit zakonisht marrin pluhura te arres dhe vaji essencial i thithur ne qafe dhe koke. Metodat e tjera te trajtimit te tilla si masa e akupunktures, masa pranike, ushqimi i pluhurit te arres dhe ushqimeve te tjera te ndryshme jane te pershtatshme gjithashtu. Konsultimi me nje mjek eshte kryesor per instrumentet e sakte ne raste te trajtimit te spoliatrozes dhe dhimbjes se kokes.

Perfundimi

Spoliatroza dhe dhimbja e kokes jane shpesh te ndodhura ne cdo person. Ndersa faktoret kryesore qe mund te shenohen si shkaktues te tyre jane mosha dhe shtimi i peshes. Jane te rekomandueshme ushtrime te rregullta fizike dhe nje diete e shendetshme dhe e balancuar per parandalimin e tyre. Trajtimet tengtet dhe mjekimi i duhur per identifikimin e tyre eshte ne kujdesin e nje mjeku. Keto problem kane te ndryshme ndjekje te mundshme, dhe ndryshojne me njerezit e ndryshem. Ndihme e duhur dhe konsultim me mjekun tuaj jane kryesore per trajtimin e sakte dhe kontrollin e ndryshimeve ne jeten tuaj.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Sulmet e Panikut Simptomat dhe Trajtimi

Sulmet e Panikut Simptomat dhe Trajtimi

Sulmet e Panikut: Shkaqet

Sulmet e panikut janë një ndjesi e papritur e një ankthi të rëndë, që mund të ndodhë në çdo kohë dhe në çdo vend. Ata shkaktohen nga një kombinim i faktorëve gjenetikë, mjedisë dhe të jetës së një personi. Në shumicën e rasteve, sulmet e panikut përfshijnë një ndjenjë të fortë të dhimbjes në qafë dhe në gjoks, ndjesi e shkurtimeve të frymëmarrjes dhe të tundjes të trupit.

Manifestimi i Sulmeve të Panikut

Simptomat e sulmeve të panikut ndodhin papritur dhe shpesh kanë një ndjenjë pakëndshme të shfaqjes së vetes. Në shumicën e rasteve, sulmet e panikut shfaqen me ndjesi të rëndësishme të ankthit, të ndërlikuara nga një ndjenjë e mbytjes, të dhimbjes në gjoks dhe hudhre në trup. Këto simptoma mund të zgjasin disa minuta ose disa orë dhe shpesh ndikojnë në jetën e një personi.

Faktorë Rreziku në Sulmet e Panikut

 • Gjenetika
 • Kushtet mjedisore
 • Mjedisi i punës
 • Stresi emocional

Për të shmangur sulmet e panikut, është e rëndësishme që të konsultoheni me një mjek për eksaminim dhe sugjerime në lidhje me trajtimin.

Trajtimi i Sulmeve të Panikut

Trajtimi i sulmeve të panikut përfshin një përqendrim të përkushtuar në ndryshimin e stilit të jetës së një personi. Kjo mund të përfshijë ndryshime të rëndësishme në dietën, sportin dhe rregullin gjumi. Përdorimi i terapive të ndryshme si psikoterapia, hipnoterapia, qëllimi mental dhe redaktime të natyrshme për të ndihmuar në uljen e simptomave.

Mundësia për Ndryshime Efektive në Jetën Tuaj

Provoni teknika të qetësisë dhe meditimi. Duke praktikuar teknika të qetësisë dhe meditimi, mund të ndihmoni në udhëzimin e njohurive të ndryshme të të ndjerit në mënyrë pozitive dhe në ndryshimin e stresit dhe ankthit.

Si të Ndihmoni Një Person Tjetër në Sulmin e Panikut

 • Të qetësohemi dhe të mbajmë qetësinë
 • Të flasim qetësisht dhe të ngadalshëm
 • Të ndjehemi larg kërcënimit
 • Të ndihmojmë në tundjen e trupit dhe në mendje
 • Të marrin trajtime të rëndësishme

Duke Marrë Kontrollin

Për të kontrolluar sulmet e panikut dhe për t’u zhvilluar në një mënyrë të re, është e rëndësishme që të vlerësoni ndryshimet që janë bërë dhe të punoni në ndërtimin e mjedisit për rezultate më të mira. Këto ndryshime përfshijnë përqendrimin në ndryshimin e mënyrës së vetë-mbrojtjes, ndërtimin e botës përreth jush dhe ndryshimin e një personale tuaj për ta bërë atë më të fuqishëm dhe të suksesshëm në luftën kundër sulmeve të panikut.

Përfundimi

Në fund të fundit, sulmet e panikut janë një dëshmi e përgjithshme e pandjeshmërisë dhe stresit të jetës aktuale. Nëse ndodh që paniku t’i afrohet një personi, atëherë këshillohet të ndalojë dhe të ndjehet mënyra e tij e frymëmarrjes. Në këtë moment, është e rëndësishme që të kontrolloni dhe të ndaloni ndjeshmërinë e trupit dhe të mendjes, dhe të përjetojë dhe të lehtësojë këtë ndjenjë të njëfytyrë që mund të shkaktojë shumë ankth.

Trajtimi me Hipnoterapi

○ Lirohuni në mënyrë efektive dhe natyrale nga sulmet e panikut me hipnoterapi
○ Programoni veten për ndryshim derisa ju flini
○ Programi më efektiv në dispozicion
○ Mëso teknikat efektive dhe të dobishme për lirimin nga sulmet e panikut
○ Dëgjojeni këtë MP3 me telefonat tuaj mobil për 30 netë para se ju të shkoni në shtrat

Klikoni Këtu për të Porositur Tash>>>>

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Si Trajtohet Depresioni

Si Trajtohet Depresioni

Si Trajtohet Depresioni

Depresioni është një sëmundje psikike që karakterizohet nga humbja e interesit e ndjeshmëria emocionale që mund të shprehët si një ndjesi e poshtërsisë, e trishtimit, e izolimit, e ankthit dhe ndjenja e dështimit. Trajtimi i depresionit mund të kryhet nga një mjek psikiater, psikolog, apo terapist. Gjithashtu, terapia e barnave të caktuara është një tratim efektiv i depresionit.

Karakteristikat e depresionit dhe simptomat e tij për të kuptuar më mirë si ta trajtojmë.

Në rastet e depresionit, persona shfaqin shumë simptoma, duke filluar nga ndjenja e trishtimit dhe ankthit, shfaqja e paëmëshirshme, rëndime emocionale, humbja e kujtesës si dhe problematikat në funksionimin e trurit. Anorexia ose bulimia, sulmet paniku, fobitë, rëndim në funksionimin intelektual, ndjenjat paranoide dhe ideat e vetvrasjes janë sëmundje që mund të shfaqen gjithashtu. Trajtimi i depresionit mund të kryhet dhe përmes teknikave terapeutike si: CB (terapi e sjelljes), terapi psikodinamike, terapi psikodinamike edhe grupore.

Shpërthimi i tabujeve: Mentaliteti shqiptar dhe përfytyrimet e gabuara rreth depresionit.

Mentaliteti shqiptar nuk shpreh ndjeshmërinë ndaj problematikave të shëndetit mendor dhe shumë njerëz mundohet t’i japin dëmergjëndje problemeve të tyre vetëm përmes së folurës, pa ndërmarrë veprime prej tyre. Në këto raste, përdorimi i burimeve dhe mundësive që mund të ofrohen nga institucionet dhe qendrat e specializuara janë jo vetëm të këshillueshëm, por janë të nevojshme. Ndihma e miqve dhe anëtarëve të familjes mund të jepet edhe ata janë një burim i shumëpërbelit.

Terapia individuale dhe grupore

Terapia individuale është një trajtim i cili përbën dhënien e kujdesit dhe mbështetjes së pacientit në mënyrë individual. Teknika kryesore në këtë lloj terapie ishin eksplorimi dhe kufizimi i ndikimit të faktorëve të çrregullimit emocional. Terapia grupore u ofrohen pacientëve që kanë nevojë të shkëmbejnë përvojën dhe trajtimet ato mund të japin mundësi edhe për rritje të njohurive në lidhje me çështjet e shëndetit mendor.

Ndikimi i stresit dhe stresit të përhershëm në shëndetin tonë mendor dhe mënyrat e trajtimit.

Stresi është një faktor që shoqëron depresionin dhe ndikon në shëndetin tonë mendor. Të kuptuarit e arsyeve dhe efekteve të stresit nga mjekët dia të ndihmojnë në zbutjen e shpejtësive. Uloja me miqtë, sporti dhe marrëdhënia pozitive janë gjithashtu mundësi për përmirësimin e shëndetit tonë mendor dhe zbutjen e efekteve të stresit.

Rëndësia e sportit dhe aktiviteteve fizike në trajtimin e depresionit.

Sporti dhe aktivitetet fizike kanë një ndikim të fuqizuar në trajtimin e depresionit dhe shmangien nga stresi. Njerëzit që ndjehen të lodhur dihet se ecja, sporti, dhe aktivitetet e tjera fizike mund të jenë terapitë më të mira.

Çdo gjë që duhet të dini për trajtimin e depresionit dhe se si mund të ndihmoni dhe mbështesni dikë që vuajnë prej tij.

Është shumë e rëndësishme të drejtohemi me dashuri dhe mbështetje për ata që vuajnë nga depresioni. Nëse jeni në gjendje të ndihmoni dikë, ofroni mbështetje, dëgjoni mbrapsht të tyre dhe inkurajoni zgjidhjen për marrëdhëniet negative në jetën e tyre. Nëse jeni vetë të argumentuar nga depresioni, kërkoni ndihmë tek mjeku, psikoterapeuti dhe eksperti i shëndetit mendor për t’ju ndihmuar të kontrolloni ata më lehtësisht.

Në përfundim, trajtimi i depresionit mund të kryhet në mënyra të ndryshme dhe të plotësohet në një mjedis të specializuar dhe të njohur i cili ofron kujdes dhe ndihmës ndaj të gjitha shoqërive. Bashkimi i ndryshmeve të mundura dhe konsultimeve me mjekët ju ndihmojnë për të gjetur më lehtësisht. Çdo përgjegjësi që mbajmë për një marrëdhënje shëndetësore në jetën tonë mund të jetë shumë e rëndësishme në trajtimin e depresionit. Me e mirë është që t’i themi botës sonë që ne jemi njësoj, nuk është një person i çuditshëm dhe ndihmojmë njëri tjetrin si një komunitet qytetar.

• Merrni kontroll të jetës tuaj me fuqinë e mendjës tuaj dhe lirohuni nga depresioni
• Programoni veten për ndryshim derisa ju fleni.
• Programi më efektiv në dispozicion
• Nëse ju apo ndonjë i afërm i juaj vuan nga depresioni, hipnoterapia mund në mënyrë natyrale dhe efektive të transformojë jetën tuaj për të mirë!

• Dëgjojeni këtë MP3 përmes telefonave tuaj për 30 netë para se ju të shkoni në shtrat

Klikoni Këtu për të Porositur Tash>>>>

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Dhimbja e Shpines ne Pjesen e Siperme

Dhimbja e Shpines ne Pjesen e Siperme

Definimi i dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Dhimbja e shpines në pjesën e sipërme mund të ndjehet në regjionin midis qafës dhe lëndës së fundit të kurrizit. Kjo mund të jetë një ndjenjë e prerë, e gjyle që zgjat për disa ditë ose javë ose një dhimbje e lehtë që ndihet thellë në muskujt e shpines.

Përshkrimi i zonës së dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Dhimbja e shpines në pjesën e sipërme mund të ndihet në një skalë të gjerë prej qafës deri tek lënda e fundit e kurrizit, në njërën, të dyja anët apo në mes të kurrizit.

Kur të kërkoni ndihmë mjekësore për dhimbjen e shpines në pjesën e sipërme

Nëse dhimbja e shpines në pjesën e sipërme zgjat për më shumë se disa ditë, shoqërohet me dobësi në krahë apo shpatulla, ndjenjë ngurtësie në qafë, përkeqësohet gjatë natës, ose ndërpret aktivitetin tuaj të përditshëm, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore.

Diagnostikimi i dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Mjeku juaj mund të shikojë anamnezën tuaj mjekimi, t’ju pyes nëse keni pasur dëmtim të ndonjëherëm në zonën e shpinës, t’ju bëjë një ekzaminim fizik dhe të kërkojë nga ju që të bëni disa teste diagnostikuese, si për shembull rrezet X ose rezonancën magnetike.

Shkaqet dhe simptomat e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Shkaqet e mundshme të dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Dhimbja e shpines në pjesën e sipërme mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, si për shembull: sëmundjet e veshkave, hernia disku, osteoartriti, shtresë organe, koronavirusi (COVID-19), sëmundje të zemrës, shfaqje e ndonjë problemit me frymëmarrjen ose stresi.

Simptomat e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Simptomat e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme mund të përfshijnë ndonjë ndjenjë kërcënuese në trupin tuaj, lodhje apo mpirje në muskujt e shpinës, ndjesi të gurit ose të zerit në organet fillestare të zorrëve dhe vjellje.

Si duhet vlerësuar rëndësia e shkaqeve dhe simptomave?

Nëse ju keni një dhimbje të shpinës në pjesën e sipërme me simptoma tjera, si dobësi në krahë, problem me frymëmarrjen, dëmtim moral, etj, ju duhet të kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë. Ju mund të konsultoheni me mjekun tuaj për strategjet sa më të mira trajtimi.

Strategjitë për trajtimin dhe lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Terapia fizike dhe stërvitja

Stërvitja dhe terapia fizike mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme. Terapia fizike mund të përfshijë masazh për lehtësimin e tensionit muskujor, trajtimin me droga, si për shembull lidokainë dhe lidokainë me steroid, apo marrjen e masave rehabilituese.

Ripërtëritja e pozitës

Ripërtëritja e pozitës gjatë gjumit ose punës juaj të përditshme mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme.

Terapitë alternative për dhimbjen e shpines në pjesën e sipërme: A punojnë ato?

Acupunktura

Acupunktura është terapia alternative e cila mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme. Gjatë kësaj terapie, mjeku juaj do të përdorë terapi në disa nga pikat kyçe në trupin tuaj që mund të ndikojnë në lehtësimin e dhimbjes.

Mjekimi dhe parandalimi i dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme: Udhëzime praktike

Cilat janë disa udhëzuese të përgjithshme për parandalimin e shkaqeve dhe përmirësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme?

Ndryshimi i pozicionit kur gjeni veten të ulur, këmbët zbriten nga karrigia dhe kur dëshironi të ndërpëni, ushtrimet e rregullta në shpinë, dhe mbajtja e saktë e peshave.

Cilat janë disa mënyra për të zvogëluar ngarkesën e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme?

Disa strategji për zvogëlimin e ngarkesës së dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme mund të përfshijnë marrjen e thika në dolenteria dhimbësh, masazhin, trajtimin me drogë, disa ushtrime stëruese, stresin elasti / dottren apo ndonjë formë tjetër të ndezjes.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Dhimbja e Shpines

Dhimbja e Shpines: Shkaqet, Simptomat dhe Trajtimi

Dhimbja e shpines është një nga shkaqet më të zakonshme të sëmundjes së shpinës, dhe mund të ndikojë në cilindo person, në çdo moshë. Në këtë artikull do të diskutohet rreth shkaqeve, simptomave dhe trajtimit të dhimbjes së shpines.

Shkaqet e Dhimbjes së Shpines

 • Probleme me muskujt dhe inde të shpinës.
 • Kuota e ulët dhe probleme me posturën.
 • Kondicionet e kyçeve dhe degjenerimi i faqes së kyçit.
 • Infeksione dhe inflamacione në shpinë.
 • Sëmundje të trashëguara si artriti.

Shkaqet e dhimbjes së shpines janë shumë të ndryshme dhe mund të ndikojnë me intensitet të ndryshëm. Disa faktorë si mosha, trashëgimia, stresi dhe postura e keqe gjithashtu mund të ndikojnë në dhimbjet e shpines. Duke identifikuar shkaqet e mundshme dhe duke marrë masa për t’i shmangur ato, mund të ndihmohet në parandalimin e dhimbjes së shpines.

Simptomat e dhimbjes së shpines

 • Dhimbje lokale ose përhapje në pjesë të tjera të trupit.
 • Dhimbje që ndryshon me pozicionin e trupit.
 • Dhimbje e përshkallëzuar me lëvizje ose aktivitet.
 • Pakënaqësi në lëvizje.
 • Ndjenja e vështirësitë në mbajtjen e përgjithshme.

Simptomat e dhimbjes së shpines janë të ndryshme dhe mund të variojnë nga personi në person. Disa simptoma janë shumë të dukshme, ndërkohë që të tjerë mund të mos kenë asnjë simptomë përvec dhimbjes në shpinë. Është e rëndësishme të vëmendosni simptomat dhe t’i tregoni mjekut tuaj nëse keni dhimbje në shpinë, në mënyrë që ato të trajtohen në kohë dhe të parandalojnë vështirësitë e tjera.

Trajtimi dhe parandalimi i dhimbjes së shpines

 • Fizioterapia dhe terapia me akupunkturë.
 • Ilaçe kundër dhimbjes dhe inflamacioneve.
 • Fitoterapi për trajtimin e dhimbjes së shpines (mjaltë dhe bime të tjera mjekësore).
 • Parandalimi: ndryshim i pozicionit të qëndrimit ose uljes në punë, ushtrime të rregullta

Në trajtimin e dhimbjes së shpines, ka disa mënyra të përdorura shpeshherë si fizioterapia, ushtrime terapeutike si dhe trajtimet e ilaçeve për të trajtuar dhimbjen dhe inflamacionin. Edhe pse në disa raste trajtimi i sëmundjes mund të kërkojë kohë, thjesht ndryshimi në mënyrën e uljes apo pozicionit të qëndrimit në punë mund të ndihmojë për të ulur dhimbjen. Një fazë e rëndësishme e trajtimit të dhimbjes së shpines është parandalimi i kësaj sëmundje në të ardhmen. Duke u angazhuar në ushtrime të rregullta, duke vendosur mbajtës të shpinës dhe duke punuar në një pozicion të rehatshëm mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut të shfaqjes së dhimbjes së shpines.

Përfundim

Dhimbja e shpines mund të jetë një problem shumë i vështirë për t’u trajtuar dhe në raste në të cilat trajtimi nuk bëhet në mënyrë të duhur, mund të ndikojë në cilindo person në shumë mënyra. Është e rëndësishme të ndiqni procedurat e trajtimit që i duhen për të shmangur këtë problem të shëndetit dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës suaj. Nëse keni ndonjë shqetësim rreth dhimbjes së shpines, na kontaktoni për të diskutuar mundësitë e trajtimit dhe parandalimit.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj
ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Dhimbje ne Kyçin e Kembes

Cka Mund te Shkaktoje Dhimbje ne Kyçin e Kembes pa Pasur Lendim?

Keni dhimbje në kyçin e këmbës, pa ndonjë lëndim që mund ta kujtoni? Ti nuk je vetëm. Rreth 15% e të rriturve të moshës së mesme dhe të moshuar kanë dhimbje të kyçit të këmbës. Dhimbja e kyçit të këmbës mund të ndikojë në funksionin dhe lëvizshmërinë dhe t’ju pengojë të bëni të gjitha aktivitetet që ju pëlqejnë.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë shkaqet e zakonshme të dhimbjes së kyçit të këmbës për njerëzit që nuk kanë përjetuar një dëmtim të dukshëm dhe do të theksojmë trajtimet për t’ju kthyer në lëvizje më shpejt se sa vonë.

Kuptimi i Anatomisë së Kyçit të Këmbës

Për të kuptuar kushtet që mund të shkaktojnë dhimbje të papritur të kyçit të këmbës pa lëndime është e dobishme të njiheni me strukturat e kyçit të këmbës

Kyçi i këmbës, ose nyja talokrale, është një nyje e madhe, me peshë që lejon këmbën të lëvizë lart e poshtë. Ai përbëhet nga tre kocka: tibia ose kockë e këmbës, e fibula e cila është kocka më e hollë e vendosur pranë kockës së këmbës, dhe bisht e cila është një kockë e këmbës që qëndron mbi kockën e thembrës.

Zvarritjet kockore që mund të shihni dhe ndjeni në anët dhe pjesën e pasme të kyçit të këmbës tuaj janë: malleolus medial, malleolus anësordhe malleolus posterior. Nyja subtalar ulet poshtë nyjës së kyçit të këmbës dhe lejon që këmba të lëvizë anash.

Ligamente të shumta të bëra nga inde të trasha dhe të qëndrueshme i rrethojnë dhe mbështesin këto nyje dhe i lidhin me kockat e këmbëve dhe këmbëve. Kushtet që shkaktojnë dhimbje në kyçin e këmbës mund të përfshijnë ndonjë nga këto struktura që formojnë kyçin e këmbës.

Trauma nga një rënie ose një lloj tjetër aksidenti mund të rezultojë në dhimbje të menjëhershme dhe simptoma të tjera. Frakturat, ndrydhjet dhe tendosjet janë shembuj të këtyre lëndimeve. Por kushtet e tjera mund të mos lidhen me një ngjarje të vetme.

Diagnoza e duhur është çelësi i trajtimit të suksesshëm – dhe lehtësimit nga dhimbjet e kyçit të këmbës pa lëndime

Një gamë e gjerë kushtesh mund të shkaktojnë dhimbje në kyçin e këmbës pa lëndime. Këtu janë disa nga më të zakonshmet:

1. Infeksioni

Disa lloje të infeksioneve të lëkurës mund të çojnë në dhimbje dhe ënjtje të kyçit të këmbës. Celuliti është një infeksion i zakonshëm bakterial që shpesh hyn në trup përmes një plage në lëkurë. Zakonisht prek pjesën e poshtme të trupit, duke përfshirë këmbët dhe këmbët, por mund të ndodhë në të gjithë trupin.

2. Këmbë e sheshtë

Këmbë e sheshtë është një gjendje e zakonshme mjekësore që ndryshon në ashpërsi dhe deformim nga personi në person. Të gjitha llojet e këmbëve të sheshta kanë një simptomë të përbashkët: kolaps të pjesshëm ose të plotë të harqeve të këmbëve. Kjo gjendje mund të jetë normale në disa njerëz, por në të tjerët mund të krijojë kushte të dhimbshme.

Versioni më i zakonshëm i kësaj gjendjeje është këmba e sheshtë fleksibël e cila zakonisht shfaqet në fëmijëri në të dyja këmbët dhe mund të rritet në ashpërsi me moshën. Ndërsa këmba e sheshtë fleksibël bëhet më e rëndë, ligamentet dhe tendinat e harkut mund të shtrihen ose çahen duke shkaktuar dhimbje në kyçin e këmbës dhe këmbës që mund të shkojë deri në këmbët, pjesën e poshtme të shpinës dhe ijet.

Pajisjet ortotike për të mbështetur harqet dhe terapia fizike për të lehtësuar dhimbjen mund të bëjnë ndryshim për njerëzit me këmbë të sheshta.

3. Bursit

Bursiti është inflamacion i qeseve të mbushura me lëngje që mbrojnë indet e trupit. Infeksioni, përdorimi i tepërt ose lëndimi mund të shkaktojnë bursit. Përveç dhimbjes, dikush me bursit mund të ketë ndjeshmëri, skuqje, ënjtje dhe lëvizje të kufizuar në zonën e prekur.

Bursiti retro malleolar dhe bursiti i pasmë i tendinit të Akilit janë dy lloje të bursitit që përfshijnë tendinën e Akilit, indin fijor që lidh muskujt e viçit me kockën e thembrës. Bursiti që nuk lidhet me infeksionin zakonisht trajtohet me pushim, akull, ngjeshje dhe ngritje (RICE) dhe mjekim.

4. Osteoartriti

Osteoartriti është forma më e zakonshme e artritit. Më së shumti prek nyjet e gjunjëve, dorës, anijeve dhe shtyllës kurrizore, por mund të ndikojë në çdo nyje në trup, duke përfshirë ato të këmbëve dhe kyçeve.

Osteoartriti dëmton substancën e rrëshqitshme dhe të fortë në fund të kockave tona, të quajtur kërc. Kur kërci dëmtohet, kockat mund të fërkohen së bashku duke rezultuar në dhimbje dhe ënjtje. Përtej kërcit, osteoartriti gjithashtu mund të dëmtojë ligamentet, tendinat dhe kockat në nyjet e prekura.

Dikush me osteoartrit të këmbës ose kyçit të këmbës mund të ketë dhimbje, ënjtje dhe paqëndrueshmëri në nyjet e tyre. Në shumë raste, artriti i kyçit të këmbës është i lidhur në të vërtetë me traumën e mëparshme, megjithëse simptomat mund të mos shfaqen deri pas dëmtimit fillestar. Terapia fizike, menaxhimi i dhimbjes, pediatria dhe kirurgjia mund të rekomandohen për njerëzit me dhimbje kyçin e këmbës për shkak të osteoartritit.

5. Artriti Reumatoid

Artriti reumatoid (RA) është një çrregullim kronik autoimun ku sistemi imunitar sulmon gabimisht trupin. RA ndikon në rreshtimin e nyjeve dhe potencialisht mund të rezultojë në erozion kockor dhe deformim të kyçeve.

Ashtu si përdhes, RA mund të vijë dhe të shkojë me cikle, duke shkaktuar shpërthime që zgjasin nga disa ditë deri në javë. RA në nyjet e kyçit të këmbës mund të shkaktojë dhimbje, ngurtësi, inflamacion dhe nyje të dobëta ose të paqëndrueshme. Dikush me RA mund të ketë probleme në këmbë ose në ecje, veçanërisht përpjetë. Ushtrimet, mjekimet dhe ushqimet anti-inflamatore mund të ndihmojnë në reduktimin e ashpërsisë së dhimbjes së kyçit të këmbës dhe përmirësimin e lëvizshmërisë.

6. Tendiniti i Akilit

Dhimbja e vendosur në pjesën e pasme të kyçit të këmbës mund të tregojë tendinitin e Akilit, ose tendinopati. Tendoniti është inflamacion i tendinit më të trashë dhe më të fortë në trup, tendinit të Akilit.

Ndërsa tendoni i Akilit mund të tolerojë tension dhe stres të konsiderueshëm, ai është gjithashtu i prirur ndaj acarimit. Në përgjithësi, dhimbja e kyçit të këmbës nga tendoniti është e lehtë deri në mesatare. Megjithatë, në raste më të rënda, tendoni mund të këputet.

Inflamacioni i tendinit të Akilit mund të ndodhë përmes këpucëve të papërshtatshme, biomekanikës jonormale të këmbës (si këmbët e sheshta), ose stresit dhe tendosjes së përsëritur dhe intensive. Pushimi, trajnimi i forcës dhe terapia fizike mund të jenë të dobishme për njerëzit me dhimbje kyçin e këmbës të shkaktuar nga tendoniti.

Terapi Fizike për Dhimbjen e Kyçit të Këmbës me ose pa Lëndim

Në varësi të diagnozës, terapia fizike mund të jetë pjesë e një plani gjithëpërfshirës të trajtimit për dhimbjen e kyçit të këmbës me ose pa lëndim. Puna me një terapist fizik mund të ndihmojë dikë me dhimbje kyçin e këmbës në shumë mënyra.

Nëse keni dhimbje në kyçin e këmbës, terapia fizike mund të ndihmojë:

 • Zvogëloni dhimbjen
 • Përmirësoni ekuilibrin
 • Rritja e lëvizshmërisë së kyçit të këmbës
 • Përmirësoni gamën e lëvizjes
 • Rivendosni përdorimin e kyçit të kyçit të këmbës
 • Shtrijeni dhe forconi kyçin e këmbës
 • Zvogëloni nevojën për mjekim
 • Zvogëloni nevojën për kirurgji

Terapia fizike përdor një sërë terapish të përshtatura për të përmbushur nevojat e pacientit dhe qëllimet e trajtimit. Ushtrimet, terapia manuale dhe trajnimi i ekuilibrit mund të përfitojnë njerëzit me dhimbje kyçin e këmbës dhe këmbës.

Nëse simptomat tuaja po ndikojnë në lëvizshmërinë tuaj, na kontaktoni për të parë nëse terapia fizike mund të ju ndihmojë me problemin tuaj.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

​ORDINANCA SHËNDETI

Tel: ( 044 ) 849 - 775

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë

Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre 

Vertigo është një ndjesi e rreme e lëvizjes ose marramendje – si ndjenja e të qenit sapo keni dalë nga një shëtitje dëfrimi rrotulluese. Atje jane lloje të ndryshme vertigosh dhe ato mund të jenë pak më ndryshe sesa të ndiheni të mërzitur. Dikush me vertigo mund të ndihet sikur po rrotullohet, ose bota po rrotullohet rreth tij.

Vertigo nuk është një gjendje në vetvete. Është një simptomë e disa gjendjeve të tjera mjekësore. Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të vertigos. Vertigo qendrore shkaktohet nga një problem në tru, veçanërisht në pjesën e pasme të trurit (cerebellum) ose në trungun e trurit. Vertigo periferike është më e zakonshme, i atribuohet 80% të të gjitha vertigove dhe shkaktohet nga një problem në veshin e brendshëm që ndërhyn në ekuilibrin.

Vertigo është më shumë se një shqetësim. Mund të ndërhyjë në punë, ngarje dhe detyrat e përditshme. Ne do të shqyrtojmë dy lloje të vertigos dhe shkaqet e tyre, si dhe trajtimet për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat tuaja.

Llojet e Ndryshme të Vertigos

Vertigo periferike

Kanalet gjysmërrethore, ose labirinti vestibular, ndodhen brenda veshit të brendshëm. Ata ndjejnë rrotullimin e kokës nga lëvizjet e vetë-induktuara dhe nga forcat e jashtme. Nervi vestibular ndodhet gjithashtu në veshin e brendshëm. Ai dërgon mesazhe në lidhje me pozicionin e kokës dhe ekuilibrin në tru. Çështjet në këto zona mund të çojnë në vertigo periferike, e cila është më e zakonshme dhe shpesh më e rëndë se vertigo qendrore.

Shkaqet e zakonshme të vertigos periferike përfshijnë:

Vertigo beninje pozicionale paroksizmale

Vertigo beninje e pozicionit paroksizmal (BPPV) është shkaku më i zakonshëm i marramendjes dhe zakonisht shfaqet si episode të shpeshta, por të shkurtra të marramendjes. BPPV ndodh kur kristalet e vogla në kanalet e veshit të brendshëm zhvendosen dhe stimulojnë qimet e vogla në veshin e brendshëm. Ky stimulim ngatërron trurin duke çuar në një ndjesi marramendjeje.

Labirintiti

Labirinti dhe organet vestibulare mbledhin informacion rreth lëvizjes dhe ndryshimeve brenda hapësirës dhe i dërgojnë këto mesazhe trurit për të krijuar një ndjenjë ekuilibri. Gripi (gripi i zakonshëm), fruthi, Epstein-Barr dhe viruse dhe infeksione të tjera mund të inflamojnë labirintin ose organet vestibulare, duke shkaktuar simptoma labirintit dhe vertigo (të cilat zakonisht janë të përkohshme.)

Sëmundja e Meniere

Sëmundja e Meniere prek gjithashtu labirintet e mbushura me lëngje të vendosura brenda veshit të brendshëm. Simptomat përfshijnë marramendje dhe humbje dëgjimi, zakonisht vetëm në një vesh. Ndërsa shkaku i saktë i Meniere është i panjohur, besohet të jetë i lidhur me një sasi jonormale të lëngjeve në veshin e brendshëm, ndoshta për shkak të stresit, gjenetikës ose infeksioneve.

Neuriti Vestibular

Neuriti vestibular është një gjendje që prek nervin vestibular që lidh veshin e brendshëm me trurin, zakonisht si rezultat i infeksionit. Përveç episodeve të papritura të marramendjes, dikush me neurit vestibular mund të përjetojë lëvizje kërcyese të syve, të përzier dhe të vjella.

Shkaqe të Tjera të Vertigos Periferike

Është gjithashtu e mundur që dikush të përjetojë vertigo periferike pas një dëmtimi në kokë ose nga marrja e medikamenteve të caktuara që mund të jenë toksike për strukturat e veshit të brendshëm. Disa antibiotikë dhe diuretikë, për shembull, mund të shkaktojnë marramendje dhe simptoma të tjera vertigo.

Vertigo qendrore

Shkaku i vertigos qendrore mund të gjendet në tru. Lëndimi ose sëmundja mund të çojë në rrotullim ose ndjenjën se dhoma po rrotullohet, së bashku me nauze, të vjella, humbje dëgjimi, humbje ekuilibri dhe vështirësi në fokusimin e syve.

Shkaqet e mundshme të vertigos qendrore përfshijnë:

• Sëmundja e enëve të gjakut
• Barna të caktuara (përfshirë alkoolin dhe aspirinën)
• Sklerozë të shumëfishtë
• Goditja në tru
• Tumoret (kanceroze dhe jo kanceroze)
• Dhimbje koke të migrenës vestibulare

Si Trajtohet Vertigo?

Siç u përmend më lart, vertigo është gjithmonë një simptomë e një problemi tjetër mjekësor themelor. Është thelbësore të zbulohet shkaku themelor i vertigos për të përcaktuar mënyrën më efektive për ta trajtuar atë.

Pasi ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor të ketë konfirmuar një diagnozë, ata mund të rekomandojnë terapi fizike për të përmirësuar simptomat e vertigos. Terapia fizike është një element i një plani gjithëpërfshirës të trajtimit për vertigo.

Terapia fizike për lloje të ndryshme të vertigos

Në varësi të shkakut të vertigos suaj, terapisti juaj fizik mund të përdorë terapinë e rehabilitimit vestibular dhe/ose të përshkruajë një sërë ushtrimesh për të përmirësuar simptomat.

Çfarë është terapia e rehabilitimit vestibular?

Terapia e rehabilitimit vestibular (VRT) është një formë e terapisë fizike e bazuar në ushtrime, e krijuar për të ndihmuar njerëzit që përjetojnë vertigo nga një dëmtim në kokë, BPPV dhe disa çrregullime vestibulare.

Rehabilitimi vestibular ka tre komponentë kryesorë:

 • Trajnimi i ekuilibrit: përdoret për të rritur qëndrueshmërinë për të lejuar pacientin të kryejë me sukses detyrat e përditshme
 • Stabilizimi i shikimit: përdoret për të përmirësuar kontrollin e lëvizjes së syve për të ruajtur shikimin e qartë gjatë lëvizjes së kokës
 • Ushtrimi i habitatit: përdoret për të reduktuar marramendjen përmes ekspozimit të lëvizjeve të caktuara ose stimujve vizualë që shkaktojnë simptoma

Edhe nëse deficitet e një individi janë të përhershme, VRT mund të përmirësojë funksionin përmes diçkaje që quhet kompensim. Në një kontekst mjekësor, kompensimi ndodh kur truri mëson të përfshijë shqisat e tjera për të zëvendësuar mangësitë në sistemin vestibular. Nëpërmjet kompensimit të ndihmuar nga PT, mund të jetë i mundur kthimi në aktivitetet e përditshme.

Ushtrime për Vertigon

Ka dy ushtrime që mund të jenë të dobishme për ata me BPPV, lloji më i zakonshëm i vertigos. (Gjithmonë konsultohuni me terapistin tuaj fizik ose ofruesin e kujdesit shëndetësor përpara se të provoni këto ushtrime. Ato nuk rekomandohen për individët me probleme të caktuara të qafës ose shpinës.)

Manovra Epley

Manovra Epley është projektuar për të zhvendosur kristalet e kalciumit (kanalitet) që janë shkëputur nga zgavra më e madhe e mbushur me lëng (utrikula) në labirint dhe janë ulur në kanalet gjysmërrethore. Lëvizja e këtyre kristaleve është një shkak i zakonshëm i vertigos.

1. Filloni duke u ulur në një shtrat.
2. Kthejeni kokën 45 gradë në drejtim të veshit të prekur. (Për këtë shembull, ne do të fokusohemi në veshin e djathtë.)
3. Shtrihuni me shpejtësi duke e mbajtur kokën të kthyer derisa supet tuaja të jenë mbi jastëk.
4. Prisni 30 sekonda.
5. Pa e ngritur kokën, kthejeni 90 gradë majtas.
6. Prisni 30 sekonda.
7. Kthejeni kokën dhe trupin edhe 90 gradë në të majtë mbi shtrat.
8. Prisni 30 sekonda.
9. Uluni në anën e majtë.

Simptomat mund të zhduken menjëherë pas një manovre të vetme, ose duhen disa përsëritje për të funksionuar. Ju mund të përjetoni simptoma të lehta për disa ditë pas manovrës Epley. Tregojini terapistit dhe mjekut tuaj fizik nëse simptomat tuaja ndryshojnë ose përkeqësohen.

Ushtrime Brandt-Daroff

Ushtrimet Brandt-Daroff përdoren gjithashtu zakonisht për të përmirësuar simptomat për njerëzit me marramendje për shkak të BPPV. Ashtu si manovra Epley, qëllimi i ushtrimeve Brandt-Daroff është shpërbërja dhe largimi i kristaleve të kalciumit që shkaktojnë simptoma vertigo.

1. Filloni duke u ulur në buzë të një shtrati apo shtrati.
2. Shtrihuni në anën tuaj të majtë ndërsa ktheni kokën për të parë lart. Synoni ta bëni këtë lëvizje në 1-2 sekonda.
3. Me kokën tuaj të parë në një kënd 45 gradë, prisni 30 sekonda.
4. Uluni për 30 sekonda.
5. Përsëritni hapat e mësipërm në anën tuaj të djathtë.
6. Uluni.

Është normale të ndiheni kokëfortë pas këtij ushtrimi. Prisni që të kalojë çdo marramendje përpara se të ngriheni.

Megjithëse terapia fizike nuk mund të trajtojë gjendjen themelore që shkakton vertigo, ajo mund të ketë një përmirësim të ndjeshëm në simptomat tuaja. Edhe nëse marramendja lidhet me një dëmtim të përhershëm ose sëmundje kronike, PT ndihmon trurin tuaj të kompensojë duke angazhuar shqisat tuaja të tjera përmes stërvitjes.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

​ORDINANCA SHËNDETI

Tel: ( 044 ) 849 - 775

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë

Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Hipnoterapia

7 Zakone të Shendetshme qe Hipnoterapia Mund te ju Ndihmojë te Krijoni

7 zakone të shëndetshme Hipnoterapia mund t’ju ndihmojë të krijoni!

Të gjithë luftojnë me zakonet e tyre të këqija në të kaluarën dhe tani, pavarësisht nëse është kafshimi i thonjve, përtypja apo rrotullimi i flokëve dhe pirja e duhanit për shembull.

Po në lidhje me formimin e zakoneve të mira megjithatë? Ne kurrë nuk duket se mendojmë se çfarë janë dhe si i përdorim ato, apo jo?

Le ta kthejmë vëmendjen te këto lloj zakonesh, sepse ndonjëherë është mirë të theksosh pozitiven dhe jo vetëm negativen. Këto shtatë zakone të mira mund të mësohen kur i nënshtroheni hipnoterapisë.

1. Të folurit publik

A i shmangni gjithmonë gjërat që ndikojnë në jetën e përditshme, si kërkimi i udhëzimeve, biseda me arkëtarin në dyqan ose shkuarja në një intervistë pune? Ju mund të keni një frikë që shkon përtej mbajtjes së një fjalimi.

Hipnoterapia ndihmon për të lehtësuar frikën e të folurit në publik duke adresuar shkakun rrënjësor të çështjes në nënndërgjegjen tuaj. Duke përdorur sugjerime, vizualizim dhe teknika terapi interaktive, ne mund të inkurajojmë të menduarit pozitiv, të rrisim besimin tuaj dhe të zvogëlojmë ankthin tuaj për t’ju ndihmuar të ndiheni të qetë dhe të mbledhur nëse duhet të flisni në publik.

2. Përqendrimi dhe fokusi

Në mënyrë që të punojmë në përqendrimin dhe fokusin tonë, ne duhet të pastrojmë rrëmujën mendore nga mendjet tona. Ne nuk e kuptojmë këtë, por përfundojmë duke marrë rrëmujën mendore në të njëjtën mënyrë në të cilën marrim rrëmujën fizike. Nëse nuk e trajtojmë këtë rrëmujë siç ndodh, ajo krijohet me kalimin e kohës dhe do të zërë hapësirë ​​në mendjen tuaj.

Rrëmuja mendore mund të duket si kjo:

 • Stresi
 • Ankthi
 • Depresioni
 • Merak
 • Shqendrimi
 • Pamundësia për t’u përqendruar
 • Pagjumësia

Hipnoterapia mund t’ju mësojë të përqendroheni thellë dhe të identifikoni çështjet që duhet të adresoni. Së bashku, ne do të jemi në gjendje të riformulojmë çdo çështje individualisht dhe t’i zgjidhim ato sikur po pastroni thellë mendjen tuaj. Kur i nënshtroheni hipnoterapisë për fokusim, mund të bëni ndryshime nënndërgjegjeshëm që thjeshtojnë procesin. Do të mësoni të përqendroheni në ndryshimet e vogla që krijojnë një ndikim të madh në jetën tuaj të përditshme, të rizbuloni atë që ju bën të shkëlqeni dhe të rizbuloni pasionin tuaj në jetë.

3. Zakonet e studimit

Arritja akademike lidhet me katër aftësi kryesore:

 • Studimi dhe kujtimi i fakteve
 • Duke parë sesi këto fakte përshtaten së bashku dhe formojnë modele më të mëdha njohurish
 • Duke menduar për veten tuaj në lidhje me faktet
 • Komunikimi i njohurive tuaja me zë ose shkrimi i tyre

Truri ynë është krijuar për të ruajtur informacionin dhe për të marrë informacion. Është kur jemi të stresuar, megjithatë kur “mjedisi ynë mendor” pengon aftësitë natyrore të trurit tonë.

Me hipnoterapinë, ne mund ta mësojmë trurin tuaj të përdorë teknika për të maksimizuar aftësinë e tij për të thithur dhe mbajtur informacionin dhe për të krijuar rikujtim të lehtë kur është e nevojshme. Mund të ndihmojë gjithashtu për të kuptuar informacionin dhe për ta komunikuar atë.

Hipnoterapia gjithashtu i jep mendjes tuaj një pushim nga ankthi, duke ndihmuar në relaksimin e çdo tensioni që mund të mbani, i cili mund ose nuk mund të jetë i lidhur me ankthin e studimit ose testimit.

4. Ndërtimi i vetbesimit

“Zëri i brendshëm” ka tendencën të ketë rrugën e tij me mënyrën se si ne e shohim veten dhe na pengon vetëbesimin dhe vetëvlerësimin tonë.

Duke përdorur hipnoterapinë, ne jemi në gjendje të qetësojmë atë “zërin tuaj të brendshëm” negativ duke përdorur fuqinë e sugjerimit. Ne mund t’i riformulojmë këto mendime të pavetëdijshme, automatike. Ne mund të arrijmë te shkaku rrënjësor se nga ka ardhur vetëvlerësimi juaj i ulët dhe të ndihmojmë në parandalimin e mendimeve tuaja tepër kritike që të rritin kokën e tyre të shëmtuar.

5. Ushqimi i shëndetshëm

Të gjithë e dimë se sa e vështirë është të ushqehemi shëndetshëm dhe të bëjmë atë që është më e mira për trupin tonë, veçanërisht me shtimin e shërbimeve të shpërndarjes në internet si Skip the Dishes dhe DoorDash.

Kjo është ajo ku unë do të doja që ju ta shikoni atë nga një këndvështrim tjetër, më pozitiv. Çelësi është strategjia psikologjike.

Ne e dimë se stërvitja është një pjesë e rëndësishme e të qëndruarit të shëndetshëm dhe gjithçka që na nevojitet është një shëtitje e vogël çdo ditë, ose ndoshta 10 minuta me biçikletë jashtë ose në shtëpi, ose duke kapërcyer ose kërcyer ose duke bërë diçka krijuese që ju duket se funksionon për ju dhe trupi yt.

Marrja e ushqimit dhe një marrëdhënie e shëndetshme me ushqimin është marrëdhënia më e rëndësishme. Po, marrëdhënie.

Hipnoterapia për këtë zakon të mirë vjen në forma të ndryshme, të tilla si programi im i quajtur Virtual Gastric Band (nëse keni një peshë të konsiderueshme që dëshironi të humbni), ose nëse thjesht po kërkoni të riformoni marrëdhënien tuaj me ushqimin dhe për të krijuar një ekuilibër të shëndetshëm, një seancë e rregullt me ​​mua do të ndihmojë pasi unë mund t’i përshtat seancat tuaja për të punuar drejt qëllimeve tuaja.

Hipnoterapia për ushqim të shëndetshëm nuk është thjesht të shkosh, “Ja, ha një karotë” dhe më pas ta quash atë një ditë. Është një përpjekje e vetëdijshme për ta dërguar këtë qëllim në nënndërgjegjen tuaj, duke trajnuar trurin tuaj për të çliruar dëshirat për ushqime të caktuara dhe duke mësuar se si të zhvendoset për të zgjedhur diçka më të mirë për ju. Ju nuk keni nevojë të ndiheni sikur jeni në dietë ose të ndiheni të privuar nga asgjë kur përdorni teknika hipnoterapie për të trajtuar zakonet e të ngrënit.

6. Mirënjohje

Mirënjohja nuk është gjithmonë diçka që mbajmë mend të bëjmë. Edhe pse dihet se ka shumë përfitime, duke ndihmuar me pozitivitet dhe duke kontribuar në sukses më të madh në punë, shëndet dhe një ndjenjë më të lartë të mirëqenies, mund të jetë ende e vështirë të vazhdosh praktikën.

Ndonjëherë është një ide e mirë të mbani një ditar mirënjohjeje, të shkruani 3 gjëra për të cilat jeni mirënjohës para gjumit. Disa e shohin këtë rekomandim të vështirë në fillim, por më të lehtë me kalimin e kohës.

Hipnoterapia mund t’ju ndihmojë të praktikoni mirënjohjen me disa teknika vizualizimi nëse keni nevojë për më shumë sesa thjesht një ditar mirënjohjeje. Mund të shtojë gjithashtu disa mjete pozitiviteti në arsenalin tuaj nënndërgjegjeshëm.

7. Bollëk

Nëse ndiheni sikur bota përreth jush është kundër jush, sikur njerëzit janë egoistë dhe të poshtër, dhe e keni të vështirë të gjeni të mirën në situata të vështira, mund të keni atë që quhet mendësi e mungesës.

Mendësia e mungesës të çon drejt rrugës së errët të negativitetit, depresionit dhe keqardhjes.

Hipnoterapia mund të ndihmojë në formimin e një zakoni të mirë që shpesh quhet mendësia e bollëkut. Është pozitive, duke u fokusuar në mundësitë e pakufishme që jeta ofron.

Kur keni një mentalitet të bollshëm, ju besoni se jeta është e bollshme dhe jeni optimist për të ardhmen tuaj, madje edhe me gunga në rrugën tuaj. Ju i mbani gjërat në perspektivë dhe përqendroheni në të gjithë pamjen kur merrni vendime.

Hipnoterapia për bollëk mund të ndihmojë në përballjen me frikën, besimet dhe ndjenjat. Për të krijuar zakone pozitive të shëndetshme dhe për të vepruar me besim, keni nevojë për një qëndrim pozitiv, dhe kjo fillon me mentalitetin tuaj.

Tani ju dini më shumë se si hipnoza mund të ndihmojë në formimin e zakoneve të mira. Nëse jeni më të interesuar të shihni se si hipnoterapia mund të thyejë zakonet tuaja të këqija, shikoni Përdorimi i hipnozës për thyerjen e zakoneve të këqija.

Dhe si zakonisht, nëse keni më shumë pyetje në lidhje me të mësuarit e zakoneve të mira, eliminimin e frikes, sulmeve te panikut, depresionit ose dëshironi ta bëni atë një objektiv me ndihmën e një hipnoterapisti, Ne jemi vetëm një telefonatë larg. Poashtu mund të porositni online permes websajtit tone

5 Perfitimet Befasuese te Hipnoterapise

5 Perfitimet Befasuese te Hipnoterapise

5 Perfitimet Befasuese te Hipnoterapise – Industria e argëtimit ka ndërtuar një perceptim negativ të hipnoterapisë duke e përshkruar atë si një mjet për të kontrolluar njerëzit.

Sidoqoftë, hipnoterapia është një mjet i shkëlqyeshëm për të ndihmuar njerëzit të heqin dorë nga zakonet e këqija dhe të menaxhojnë disa kushte shëndetësore. Nëse jeni përpjekur të lini duhanin, por nuk keni pasur sukses, hipnoterapia mund t’ju ndihmojë. Nuk mund ta ndaloni ngrënien e tepruar? Merrni parasysh hipnoterapinë.

Hipnoza ka shumë përfitime shëndetësore që mund t’ju ndihmojnë të jetoni një jetë më të mirë. Nuk na besoni? Këtu janë disa përfitime befasuese që vëmë bast se nuk i dinit për hipnoterapinë.

Për të lënë duhanin

Nëse keni pirë duhan për një ditë apo 60 vjet, hipnoterapia mund të jetë efektive në thyerjen e zakoneve të tilla të këqija. Mund t’ju ndihmojë të lini duhanin në mënyrë të sigurtë, pa dëshira për të ngrënë ose duke kaluar te arna ose mishrat e nikotinës. Por përsëri, funksionon vetëm nëse dëshironi që të funksionojë.

Për të ndryshuar zakonet e të ushqyerit

Në vend që të kënaqeni me dieta jo të shëndetshme për të humbur peshë, hipnoterapia është një opsion shumë më i mirë dhe më i sigurt për menaxhimin e peshës. Ajo funksionon nga duke ndryshuar zakonet tuaja të të ngrënit dhe duke ju ndihmuar të adoptoni modele më të shëndetshme të të ushqyerit. Por si? Hipnoterapia trajton problemet tuaja emocionale të të ngrënit, largon mendimet negative që mund të keni për trupin tuaj dhe largon dëshirën për të konsumuar ushqim/snack jo të shëndetshëm.

Hipnoterapia ndihmon në rritjen e dëshirës për të ngrënë ushqime ushqyese, rritjen e marrjes së ujit dhe stërvitjen, duke përmirësuar mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Për të mposhtur varësinë nga alkooli

Të gjithë kemi ulje-ngritje në jetë që mund të kenë një efekt të rëndësishëm në shëndetin tonë mendor dhe fizik. Por disa prej nesh i kthehen mekanizmave të dëmshëm të përballimit, siç është pirja e tepërt e alkoolit. Nëse jeni përpjekur ta luftoni këtë zakon të keq për një kohë të gjatë, por keni qenë të pasuksesshëm çdo herë, jepni një goditje hipnoterapie.

Është një nga mënyrat më efektive për të eliminuar zakonet e këqija dhe varësitë. Hipnoterapia mund t’ju ndihmojë të jetoni një jetë pa varësi, të lumtur dhe të shëndetshme.

Për të arritur sukses në jetë

Njerëzit shpesh pyesin se cili është çelësi i suksesit. Epo, përgjigja është e thjeshtë: mendësia juaj. Mënyra se si i perceptoni gjërat është thelbësore në ecjen në rrugën drejt suksesit. Nëse keni pasur probleme me gjëra të tilla, hipnoterapia mund të ndihmojë duke riprogramuar mendjen tuaj për t’ju ndihmuar të jetoni një jetë të suksesshme, nëse kjo ka të bëjë me dashurinë, kreativitetin, motivimin ose financat.

Kapërceni fobitë dhe frikën

Frika dhe fobitë mund të zhvillohen nga askund ndonjëherë dhe të pushtojnë jetën tonë. Por hipnoterapia mund ta ndryshojë këtë duke ndryshuar mendjet tona nënndërgjegjeshëm ku jeton frika. Pavarësisht nëse është një përvojë që ka ndërtuar ankthin ose një fobi me të cilën keni lindur, hipnoterapia mund t’ju ndihmojë ta përballoni me sukses.

Nëse jeni duke luftuar me diçka të ngjashme, na kontaktoni tani per te filluar.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

​ORDINANCA SHËNDETI

Tel: ( 044 ) 849 - 775

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë

Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË