SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre 

Vertigo është një ndjesi e rreme e lëvizjes ose marramendje – si ndjenja e të qenit sapo keni dalë nga një shëtitje dëfrimi rrotulluese. Atje jane lloje të ndryshme vertigosh dhe ato mund të jenë pak më ndryshe sesa të ndiheni të mërzitur. Dikush me vertigo mund të ndihet sikur po rrotullohet, ose bota po rrotullohet rreth tij.

Vertigo nuk është një gjendje në vetvete. Është një simptomë e disa gjendjeve të tjera mjekësore. Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të vertigos. Vertigo qendrore shkaktohet nga një problem në tru, veçanërisht në pjesën e pasme të trurit (cerebellum) ose në trungun e trurit. Vertigo periferike është më e zakonshme, i atribuohet 80% të të gjitha vertigove dhe shkaktohet nga një problem në veshin e brendshëm që ndërhyn në ekuilibrin.

Vertigo është më shumë se një shqetësim. Mund të ndërhyjë në punë, ngarje dhe detyrat e përditshme. Ne do të shqyrtojmë dy lloje të vertigos dhe shkaqet e tyre, si dhe trajtimet për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat tuaja.

Llojet e Ndryshme të Vertigos

Vertigo periferike

Kanalet gjysmërrethore, ose labirinti vestibular, ndodhen brenda veshit të brendshëm. Ata ndjejnë rrotullimin e kokës nga lëvizjet e vetë-induktuara dhe nga forcat e jashtme. Nervi vestibular ndodhet gjithashtu në veshin e brendshëm. Ai dërgon mesazhe në lidhje me pozicionin e kokës dhe ekuilibrin në tru. Çështjet në këto zona mund të çojnë në vertigo periferike, e cila është më e zakonshme dhe shpesh më e rëndë se vertigo qendrore.

Shkaqet e zakonshme të vertigos periferike përfshijnë:

Vertigo beninje pozicionale paroksizmale

Vertigo beninje e pozicionit paroksizmal (BPPV) është shkaku më i zakonshëm i marramendjes dhe zakonisht shfaqet si episode të shpeshta, por të shkurtra të marramendjes. BPPV ndodh kur kristalet e vogla në kanalet e veshit të brendshëm zhvendosen dhe stimulojnë qimet e vogla në veshin e brendshëm. Ky stimulim ngatërron trurin duke çuar në një ndjesi marramendjeje.

Labirintiti

Labirinti dhe organet vestibulare mbledhin informacion rreth lëvizjes dhe ndryshimeve brenda hapësirës dhe i dërgojnë këto mesazhe trurit për të krijuar një ndjenjë ekuilibri. Gripi (gripi i zakonshëm), fruthi, Epstein-Barr dhe viruse dhe infeksione të tjera mund të inflamojnë labirintin ose organet vestibulare, duke shkaktuar simptoma labirintit dhe vertigo (të cilat zakonisht janë të përkohshme.)

Sëmundja e Meniere

Sëmundja e Meniere prek gjithashtu labirintet e mbushura me lëngje të vendosura brenda veshit të brendshëm. Simptomat përfshijnë marramendje dhe humbje dëgjimi, zakonisht vetëm në një vesh. Ndërsa shkaku i saktë i Meniere është i panjohur, besohet të jetë i lidhur me një sasi jonormale të lëngjeve në veshin e brendshëm, ndoshta për shkak të stresit, gjenetikës ose infeksioneve.

Neuriti Vestibular

Neuriti vestibular është një gjendje që prek nervin vestibular që lidh veshin e brendshëm me trurin, zakonisht si rezultat i infeksionit. Përveç episodeve të papritura të marramendjes, dikush me neurit vestibular mund të përjetojë lëvizje kërcyese të syve, të përzier dhe të vjella.

Shkaqe të Tjera të Vertigos Periferike

Është gjithashtu e mundur që dikush të përjetojë vertigo periferike pas një dëmtimi në kokë ose nga marrja e medikamenteve të caktuara që mund të jenë toksike për strukturat e veshit të brendshëm. Disa antibiotikë dhe diuretikë, për shembull, mund të shkaktojnë marramendje dhe simptoma të tjera vertigo.

Vertigo qendrore

Shkaku i vertigos qendrore mund të gjendet në tru. Lëndimi ose sëmundja mund të çojë në rrotullim ose ndjenjën se dhoma po rrotullohet, së bashku me nauze, të vjella, humbje dëgjimi, humbje ekuilibri dhe vështirësi në fokusimin e syve.

Shkaqet e mundshme të vertigos qendrore përfshijnë:

• Sëmundja e enëve të gjakut
• Barna të caktuara (përfshirë alkoolin dhe aspirinën)
• Sklerozë të shumëfishtë
• Goditja në tru
• Tumoret (kanceroze dhe jo kanceroze)
• Dhimbje koke të migrenës vestibulare

Si Trajtohet Vertigo?

Siç u përmend më lart, vertigo është gjithmonë një simptomë e një problemi tjetër mjekësor themelor. Është thelbësore të zbulohet shkaku themelor i vertigos për të përcaktuar mënyrën më efektive për ta trajtuar atë.

Pasi ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor të ketë konfirmuar një diagnozë, ata mund të rekomandojnë terapi fizike për të përmirësuar simptomat e vertigos. Terapia fizike është një element i një plani gjithëpërfshirës të trajtimit për vertigo.

Terapia fizike për lloje të ndryshme të vertigos

Në varësi të shkakut të vertigos suaj, terapisti juaj fizik mund të përdorë terapinë e rehabilitimit vestibular dhe/ose të përshkruajë një sërë ushtrimesh për të përmirësuar simptomat.

Çfarë është terapia e rehabilitimit vestibular?

Terapia e rehabilitimit vestibular (VRT) është një formë e terapisë fizike e bazuar në ushtrime, e krijuar për të ndihmuar njerëzit që përjetojnë vertigo nga një dëmtim në kokë, BPPV dhe disa çrregullime vestibulare.

Rehabilitimi vestibular ka tre komponentë kryesorë:

 • Trajnimi i ekuilibrit: përdoret për të rritur qëndrueshmërinë për të lejuar pacientin të kryejë me sukses detyrat e përditshme
 • Stabilizimi i shikimit: përdoret për të përmirësuar kontrollin e lëvizjes së syve për të ruajtur shikimin e qartë gjatë lëvizjes së kokës
 • Ushtrimi i habitatit: përdoret për të reduktuar marramendjen përmes ekspozimit të lëvizjeve të caktuara ose stimujve vizualë që shkaktojnë simptoma

Edhe nëse deficitet e një individi janë të përhershme, VRT mund të përmirësojë funksionin përmes diçkaje që quhet kompensim. Në një kontekst mjekësor, kompensimi ndodh kur truri mëson të përfshijë shqisat e tjera për të zëvendësuar mangësitë në sistemin vestibular. Nëpërmjet kompensimit të ndihmuar nga PT, mund të jetë i mundur kthimi në aktivitetet e përditshme.

Ushtrime për Vertigon

Ka dy ushtrime që mund të jenë të dobishme për ata me BPPV, lloji më i zakonshëm i vertigos. (Gjithmonë konsultohuni me terapistin tuaj fizik ose ofruesin e kujdesit shëndetësor përpara se të provoni këto ushtrime. Ato nuk rekomandohen për individët me probleme të caktuara të qafës ose shpinës.)

Manovra Epley

Manovra Epley është projektuar për të zhvendosur kristalet e kalciumit (kanalitet) që janë shkëputur nga zgavra më e madhe e mbushur me lëng (utrikula) në labirint dhe janë ulur në kanalet gjysmërrethore. Lëvizja e këtyre kristaleve është një shkak i zakonshëm i vertigos.

1. Filloni duke u ulur në një shtrat.
2. Kthejeni kokën 45 gradë në drejtim të veshit të prekur. (Për këtë shembull, ne do të fokusohemi në veshin e djathtë.)
3. Shtrihuni me shpejtësi duke e mbajtur kokën të kthyer derisa supet tuaja të jenë mbi jastëk.
4. Prisni 30 sekonda.
5. Pa e ngritur kokën, kthejeni 90 gradë majtas.
6. Prisni 30 sekonda.
7. Kthejeni kokën dhe trupin edhe 90 gradë në të majtë mbi shtrat.
8. Prisni 30 sekonda.
9. Uluni në anën e majtë.

Simptomat mund të zhduken menjëherë pas një manovre të vetme, ose duhen disa përsëritje për të funksionuar. Ju mund të përjetoni simptoma të lehta për disa ditë pas manovrës Epley. Tregojini terapistit dhe mjekut tuaj fizik nëse simptomat tuaja ndryshojnë ose përkeqësohen.

Ushtrime Brandt-Daroff

Ushtrimet Brandt-Daroff përdoren gjithashtu zakonisht për të përmirësuar simptomat për njerëzit me marramendje për shkak të BPPV. Ashtu si manovra Epley, qëllimi i ushtrimeve Brandt-Daroff është shpërbërja dhe largimi i kristaleve të kalciumit që shkaktojnë simptoma vertigo.

1. Filloni duke u ulur në buzë të një shtrati apo shtrati.
2. Shtrihuni në anën tuaj të majtë ndërsa ktheni kokën për të parë lart. Synoni ta bëni këtë lëvizje në 1-2 sekonda.
3. Me kokën tuaj të parë në një kënd 45 gradë, prisni 30 sekonda.
4. Uluni për 30 sekonda.
5. Përsëritni hapat e mësipërm në anën tuaj të djathtë.
6. Uluni.

Është normale të ndiheni kokëfortë pas këtij ushtrimi. Prisni që të kalojë çdo marramendje përpara se të ngriheni.

Megjithëse terapia fizike nuk mund të trajtojë gjendjen themelore që shkakton vertigo, ajo mund të ketë një përmirësim të ndjeshëm në simptomat tuaja. Edhe nëse marramendja lidhet me një dëmtim të përhershëm ose sëmundje kronike, PT ndihmon trurin tuaj të kompensojë duke angazhuar shqisat tuaja të tjera përmes stërvitjes.

[ad_2]

Hipnoterapia

7 Zakone të Shendetshme qe Hipnoterapia Mund te ju Ndihmojë te Krijoni

7 zakone të shëndetshme Hipnoterapia mund t’ju ndihmojë të krijoni!

Të gjithë luftojnë me zakonet e tyre të këqija në të kaluarën dhe tani, pavarësisht nëse është kafshimi i thonjve, përtypja apo rrotullimi i flokëve dhe pirja e duhanit për shembull.

Po në lidhje me formimin e zakoneve të mira megjithatë? Ne kurrë nuk duket se mendojmë se çfarë janë dhe si i përdorim ato, apo jo?

Le ta kthejmë vëmendjen te këto lloj zakonesh, sepse ndonjëherë është mirë të theksosh pozitiven dhe jo vetëm negativen. Këto shtatë zakone të mira mund të mësohen kur i nënshtroheni hipnoterapisë.

1. Të folurit publik

A i shmangni gjithmonë gjërat që ndikojnë në jetën e përditshme, si kërkimi i udhëzimeve, biseda me arkëtarin në dyqan ose shkuarja në një intervistë pune? Ju mund të keni një frikë që shkon përtej mbajtjes së një fjalimi.

Hipnoterapia ndihmon për të lehtësuar frikën e të folurit në publik duke adresuar shkakun rrënjësor të çështjes në nënndërgjegjen tuaj. Duke përdorur sugjerime, vizualizim dhe teknika terapi interaktive, ne mund të inkurajojmë të menduarit pozitiv, të rrisim besimin tuaj dhe të zvogëlojmë ankthin tuaj për t’ju ndihmuar të ndiheni të qetë dhe të mbledhur nëse duhet të flisni në publik.

2. Përqendrimi dhe fokusi

Në mënyrë që të punojmë në përqendrimin dhe fokusin tonë, ne duhet të pastrojmë rrëmujën mendore nga mendjet tona. Ne nuk e kuptojmë këtë, por përfundojmë duke marrë rrëmujën mendore në të njëjtën mënyrë në të cilën marrim rrëmujën fizike. Nëse nuk e trajtojmë këtë rrëmujë siç ndodh, ajo krijohet me kalimin e kohës dhe do të zërë hapësirë ​​në mendjen tuaj.

Rrëmuja mendore mund të duket si kjo:

 • Stresi
 • Ankthi
 • Depresioni
 • Merak
 • Shqendrimi
 • Pamundësia për t’u përqendruar
 • Pagjumësia

Hipnoterapia mund t’ju mësojë të përqendroheni thellë dhe të identifikoni çështjet që duhet të adresoni. Së bashku, ne do të jemi në gjendje të riformulojmë çdo çështje individualisht dhe t’i zgjidhim ato sikur po pastroni thellë mendjen tuaj. Kur i nënshtroheni hipnoterapisë për fokusim, mund të bëni ndryshime nënndërgjegjeshëm që thjeshtojnë procesin. Do të mësoni të përqendroheni në ndryshimet e vogla që krijojnë një ndikim të madh në jetën tuaj të përditshme, të rizbuloni atë që ju bën të shkëlqeni dhe të rizbuloni pasionin tuaj në jetë.

3. Zakonet e studimit

Arritja akademike lidhet me katër aftësi kryesore:

 • Studimi dhe kujtimi i fakteve
 • Duke parë sesi këto fakte përshtaten së bashku dhe formojnë modele më të mëdha njohurish
 • Duke menduar për veten tuaj në lidhje me faktet
 • Komunikimi i njohurive tuaja me zë ose shkrimi i tyre

Truri ynë është krijuar për të ruajtur informacionin dhe për të marrë informacion. Është kur jemi të stresuar, megjithatë kur “mjedisi ynë mendor” pengon aftësitë natyrore të trurit tonë.

Me hipnoterapinë, ne mund ta mësojmë trurin tuaj të përdorë teknika për të maksimizuar aftësinë e tij për të thithur dhe mbajtur informacionin dhe për të krijuar rikujtim të lehtë kur është e nevojshme. Mund të ndihmojë gjithashtu për të kuptuar informacionin dhe për ta komunikuar atë.

Hipnoterapia gjithashtu i jep mendjes tuaj një pushim nga ankthi, duke ndihmuar në relaksimin e çdo tensioni që mund të mbani, i cili mund ose nuk mund të jetë i lidhur me ankthin e studimit ose testimit.

4. Ndërtimi i vetbesimit

“Zëri i brendshëm” ka tendencën të ketë rrugën e tij me mënyrën se si ne e shohim veten dhe na pengon vetëbesimin dhe vetëvlerësimin tonë.

Duke përdorur hipnoterapinë, ne jemi në gjendje të qetësojmë atë “zërin tuaj të brendshëm” negativ duke përdorur fuqinë e sugjerimit. Ne mund t’i riformulojmë këto mendime të pavetëdijshme, automatike. Ne mund të arrijmë te shkaku rrënjësor se nga ka ardhur vetëvlerësimi juaj i ulët dhe të ndihmojmë në parandalimin e mendimeve tuaja tepër kritike që të rritin kokën e tyre të shëmtuar.

5. Ushqimi i shëndetshëm

Të gjithë e dimë se sa e vështirë është të ushqehemi shëndetshëm dhe të bëjmë atë që është më e mira për trupin tonë, veçanërisht me shtimin e shërbimeve të shpërndarjes në internet si Skip the Dishes dhe DoorDash.

Kjo është ajo ku unë do të doja që ju ta shikoni atë nga një këndvështrim tjetër, më pozitiv. Çelësi është strategjia psikologjike.

Ne e dimë se stërvitja është një pjesë e rëndësishme e të qëndruarit të shëndetshëm dhe gjithçka që na nevojitet është një shëtitje e vogël çdo ditë, ose ndoshta 10 minuta me biçikletë jashtë ose në shtëpi, ose duke kapërcyer ose kërcyer ose duke bërë diçka krijuese që ju duket se funksionon për ju dhe trupi yt.

Marrja e ushqimit dhe një marrëdhënie e shëndetshme me ushqimin është marrëdhënia më e rëndësishme. Po, marrëdhënie.

Hipnoterapia për këtë zakon të mirë vjen në forma të ndryshme, të tilla si programi im i quajtur Virtual Gastric Band (nëse keni një peshë të konsiderueshme që dëshironi të humbni), ose nëse thjesht po kërkoni të riformoni marrëdhënien tuaj me ushqimin dhe për të krijuar një ekuilibër të shëndetshëm, një seancë e rregullt me ​​mua do të ndihmojë pasi unë mund t’i përshtat seancat tuaja për të punuar drejt qëllimeve tuaja.

Hipnoterapia për ushqim të shëndetshëm nuk është thjesht të shkosh, “Ja, ha një karotë” dhe më pas ta quash atë një ditë. Është një përpjekje e vetëdijshme për ta dërguar këtë qëllim në nënndërgjegjen tuaj, duke trajnuar trurin tuaj për të çliruar dëshirat për ushqime të caktuara dhe duke mësuar se si të zhvendoset për të zgjedhur diçka më të mirë për ju. Ju nuk keni nevojë të ndiheni sikur jeni në dietë ose të ndiheni të privuar nga asgjë kur përdorni teknika hipnoterapie për të trajtuar zakonet e të ngrënit.

6. Mirënjohje

Mirënjohja nuk është gjithmonë diçka që mbajmë mend të bëjmë. Edhe pse dihet se ka shumë përfitime, duke ndihmuar me pozitivitet dhe duke kontribuar në sukses më të madh në punë, shëndet dhe një ndjenjë më të lartë të mirëqenies, mund të jetë ende e vështirë të vazhdosh praktikën.

Ndonjëherë është një ide e mirë të mbani një ditar mirënjohjeje, të shkruani 3 gjëra për të cilat jeni mirënjohës para gjumit. Disa e shohin këtë rekomandim të vështirë në fillim, por më të lehtë me kalimin e kohës.

Hipnoterapia mund t’ju ndihmojë të praktikoni mirënjohjen me disa teknika vizualizimi nëse keni nevojë për më shumë sesa thjesht një ditar mirënjohjeje. Mund të shtojë gjithashtu disa mjete pozitiviteti në arsenalin tuaj nënndërgjegjeshëm.

7. Bollëk

Nëse ndiheni sikur bota përreth jush është kundër jush, sikur njerëzit janë egoistë dhe të poshtër, dhe e keni të vështirë të gjeni të mirën në situata të vështira, mund të keni atë që quhet mendësi e mungesës.

Mendësia e mungesës të çon drejt rrugës së errët të negativitetit, depresionit dhe keqardhjes.

Hipnoterapia mund të ndihmojë në formimin e një zakoni të mirë që shpesh quhet mendësia e bollëkut. Është pozitive, duke u fokusuar në mundësitë e pakufishme që jeta ofron.

Kur keni një mentalitet të bollshëm, ju besoni se jeta është e bollshme dhe jeni optimist për të ardhmen tuaj, madje edhe me gunga në rrugën tuaj. Ju i mbani gjërat në perspektivë dhe përqendroheni në të gjithë pamjen kur merrni vendime.

Hipnoterapia për bollëk mund të ndihmojë në përballjen me frikën, besimet dhe ndjenjat. Për të krijuar zakone pozitive të shëndetshme dhe për të vepruar me besim, keni nevojë për një qëndrim pozitiv, dhe kjo fillon me mentalitetin tuaj.

Tani ju dini më shumë se si hipnoza mund të ndihmojë në formimin e zakoneve të mira. Nëse jeni më të interesuar të shihni se si hipnoterapia mund të thyejë zakonet tuaja të këqija, shikoni Përdorimi i hipnozës për thyerjen e zakoneve të këqija.

Dhe si zakonisht, nëse keni më shumë pyetje në lidhje me të mësuarit e zakoneve të mira, eliminimin e frikes, sulmeve te panikut, depresionit ose dëshironi ta bëni atë një objektiv me ndihmën e një hipnoterapisti, Ne jemi vetëm një telefonatë larg. Poashtu mund të porositni online permes websajtit tone

5 Perfitimet Befasuese te Hipnoterapise

5 Perfitimet Befasuese te Hipnoterapise

[ad_1]

5 Perfitimet Befasuese te Hipnoterapise – Industria e argëtimit ka ndërtuar një perceptim negativ të hipnoterapisë duke e përshkruar atë si një mjet për të kontrolluar njerëzit.

Sidoqoftë, hipnoterapia është një mjet i shkëlqyeshëm për të ndihmuar njerëzit të heqin dorë nga zakonet e këqija dhe të menaxhojnë disa kushte shëndetësore. Nëse jeni përpjekur të lini duhanin, por nuk keni pasur sukses, hipnoterapia mund t’ju ndihmojë. Nuk mund ta ndaloni ngrënien e tepruar? Merrni parasysh hipnoterapinë.

Hipnoza ka shumë përfitime shëndetësore që mund t’ju ndihmojnë të jetoni një jetë më të mirë. Nuk na besoni? Këtu janë disa përfitime befasuese që vëmë bast se nuk i dinit për hipnoterapinë.

Për të lënë duhanin

Nëse keni pirë duhan për një ditë apo 60 vjet, hipnoterapia mund të jetë efektive në thyerjen e zakoneve të tilla të këqija. Mund t’ju ndihmojë të lini duhanin në mënyrë të sigurtë, pa dëshira për të ngrënë ose duke kaluar te arna ose mishrat e nikotinës. Por përsëri, funksionon vetëm nëse dëshironi që të funksionojë.

Për të ndryshuar zakonet e të ushqyerit

Në vend që të kënaqeni me dieta jo të shëndetshme për të humbur peshë, hipnoterapia është një opsion shumë më i mirë dhe më i sigurt për menaxhimin e peshës. Ajo funksionon nga duke ndryshuar zakonet tuaja të të ngrënit dhe duke ju ndihmuar të adoptoni modele më të shëndetshme të të ushqyerit. Por si? Hipnoterapia trajton problemet tuaja emocionale të të ngrënit, largon mendimet negative që mund të keni për trupin tuaj dhe largon dëshirën për të konsumuar ushqim/snack jo të shëndetshëm.

Hipnoterapia ndihmon në rritjen e dëshirës për të ngrënë ushqime ushqyese, rritjen e marrjes së ujit dhe stërvitjen, duke përmirësuar mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Për të mposhtur varësinë nga alkooli

Të gjithë kemi ulje-ngritje në jetë që mund të kenë një efekt të rëndësishëm në shëndetin tonë mendor dhe fizik. Por disa prej nesh i kthehen mekanizmave të dëmshëm të përballimit, siç është pirja e tepërt e alkoolit. Nëse jeni përpjekur ta luftoni këtë zakon të keq për një kohë të gjatë, por keni qenë të pasuksesshëm çdo herë, jepni një goditje hipnoterapie.

Është një nga mënyrat më efektive për të eliminuar zakonet e këqija dhe varësitë. Hipnoterapia mund t’ju ndihmojë të jetoni një jetë pa varësi, të lumtur dhe të shëndetshme.

Për të arritur sukses në jetë

Njerëzit shpesh pyesin se cili është çelësi i suksesit. Epo, përgjigja është e thjeshtë: mendësia juaj. Mënyra se si i perceptoni gjërat është thelbësore në ecjen në rrugën drejt suksesit. Nëse keni pasur probleme me gjëra të tilla, hipnoterapia mund të ndihmojë duke riprogramuar mendjen tuaj për t’ju ndihmuar të jetoni një jetë të suksesshme, nëse kjo ka të bëjë me dashurinë, kreativitetin, motivimin ose financat.

Kapërceni fobitë dhe frikën

Frika dhe fobitë mund të zhvillohen nga askund ndonjëherë dhe të pushtojnë jetën tonë. Por hipnoterapia mund ta ndryshojë këtë duke ndryshuar mendjet tona nënndërgjegjeshëm ku jeton frika. Pavarësisht nëse është një përvojë që ka ndërtuar ankthin ose një fobi me të cilën keni lindur, hipnoterapia mund t’ju ndihmojë ta përballoni me sukses.

Nëse jeni duke luftuar me diçka të ngjashme, na kontaktoni tani per te filluar.

[ad_2]

5 Ushtrime Fizioterapie per Dhimbjet e Shpatullave

[ad_1]

5 Ushtrime Fizioterapie per Dhimbjet e Shpatullave

Shpatulla është një nga nyjet më fleksibël në trupin e njeriut. Ai i lejon njerëzit të përdorin krahët e tyre për një gamë të gjerë aktivitetesh funksionale dhe për këtë arsye është kritike për jetën e përditshme.

Një terapist i PT Solutions mund t’ju ndihmojë të menaxhoni dhimbjen e shpatullave dhe të fitoni lëvizshmëri të pasme në krahët tuaj. Më poshtë janë pesë ushtrime që terapistë tanë mund të rekomandojnë për të ndihmuar në uljen e dhimbjes së shpatullave.

Ushtrime të Terapisë Fizike për Dhimbjen e Shpatullave

1. Ushtrimi i Shtypit Sipër

Ky ushtrim është një nga më thelbësoret për zhvillimin e forcës së shpatullave dhe rritjen e lëvizshmërisë. Mund të jetë e dhimbshme në fillim, por ju mund ta modifikoni lëvizjen në disa mënyra. Plus, përdorimi i dy krahëve në të njëjtën kohë mund të lejojë që krahu më i fortë të ndihmojë krahun më të dobët ose të lënduar.

 • Filloni duke qëndruar në këmbë dhe përdorni një peshë të lehtë në njërën ose të dyja duart.
 • Sillni peshën në lartësinë e shpatullave me bërrylin tuaj plotësisht të përkulur. Ju duhet të jeni në gjendje ta mbani peshën këtu rehat.
 • Shtypni peshën lart derisa krahët të mbyllen jashtë.
 • Kontrolloni lëvizjen përsëri poshtë në pozicionin e fillimit me bërrylat tuaja të përkulura plotësisht.

2. Ushtrim me Rresht

Muskujt e manshetës rrotulluese janë thelbësore për shëndetin e shpatullave. Ato ju ndihmojnë të rrotulloheni dhe të ngrini krahun. Në kundërshtim me besimin popullor, ju nuk keni nevojë për ushtrime të rrotullimit të shpatullave me shirita për të forcuar manshetën tuaj rrotulluese. Rreshtat janë një nga mënyrat më të mira për të ndërtuar manshetën rrotulluese dhe forcën e përgjithshme të shpatullave. Mund ta ndryshoni rreshtin duke ndryshuar pozicionin e fillimit për të kryer rreshta të lartë, të mesëm ose të ulët.

 • Për këtë ushtrim do t’ju duhet një kolonë kabllo, shirita ose pesha të lira.
 • Shiritat dhe kolona e kabllove përdoren për rreshtat e lartë, të mesëm dhe të ulët. Peshat e lira dhe shiritat përdoren për rreshtat e përkulur.
 • Për rreshtat e ulët, të mesëm dhe të lartë, filloni në një pozicion në këmbë ose ulur. Kablloja ose shiriti duhet të ankorohet mbi kokën tuaj (rreshti i lartë), barku në gjoks lart (rreshti i mesëm) ose në nivelin e gjurit (rreshti i ulët). Tërhiqeni kabllon ose shiritat drejt jush, duke bashkuar tehet e shpatullave derisa bërrylat të kalojnë shpinën. Qëndroni mjaft mbrapa, në mënyrë që krahët tuaj të shtrihen plotësisht në pozicionet e fillimit dhe të fundit.
 • Për rreshtat e përkulur, bëni të njëjtën lëvizje tërheqëse, por përkulni ijet, në mënyrë që gjoksi juaj të jetë mbi gishtat e këmbëve. Tërhiqni peshat lart si rreshtat e tjerë.

3. Ushtrimi Lateral Pulldown

Ushtrimet e tërheqjes dhe tërheqjes anësore ose lat janë dy nga mënyrat më të mira për të zhvilluar latissimus dorsi, muskujt e mëdhenj “në formë V” në shpinë. Ata janë muskujt kryesorë për të tërhequr krahun tuaj poshtë dhe për ta rrotulluar atë nga brenda.

 • Për këtë ushtrim, ju nevojitet ose një shirit tërheqës, një makinë tërheqëse lat, ose një shirit i siguruar në majë të një spirancë dere ose tavani.
 • Kapni shiritin ose shiritin në një pozicion në këmbë ose ulur.
 • Tërhiqeni shiritin ose shiritin poshtë derisa të arrijnë nivelin e qafës.
 • Ngadalë kthehuni në pozicionin e fillimit.

4. Ushtrimi i Rrotullimit të Trungut

Për të arritur në mënyrë efektive përpara dhe lart, ne duhet të jemi në gjendje të rrotullojmë dhe zgjasim pjesën e mesit të shpinës, e njohur si shtylla e kraharorit. Ne mund të përdorim rrotullimet e trungut për të përmirësuar forcën, lëvizshmërinë dhe qëndrueshmërinë e muskujve që rrethojnë shpinë torakale.

 • Ju mund të filloni duke e bërë këtë ushtrim pa peshë, qoftë shtrirë në anën tuaj, ulur ose në këmbë. Në njërën anë, shtrijeni dorën e sipërme sa më shumë përpara. Më pas tërhiqeni atë krah drejt tavanit dhe shtrihuni pas vetes, duke u përpjekur të prekni dyshemenë, duke bërë që shtylla kurrizore të rrotullohet.
 • Për të ndërtuar forcë dhe qëndrueshmëri, kryeni rrotullimet e trungut ulur ose në këmbë me një shirit ose kolonë kabllo.
 • Fytyra pingul me shtojcën e kolonës së kabllos ose brezit
 • Rrotulloni trupin tuaj dhe kapni shiritin ose dorezën e kabllit me krahët drejt
 • Rrotulloni 180 gradë për t’u kthyer nga kablloja ose brezi ndërsa përpiqeni t’i mbani krahët drejt.
 • Ngadalë kthehuni në pozicionin e fillimit.

5. Ushtrimi Farmer’s Carry

Mbajtja e objekteve na ndihmon të zhvillojmë kapjen dhe forcën e shpatullave. Trapezius dhe skapula e levatorit janë muskujt kryesorë që do të zhvilloni në shpatull me ushtrimet e bartjes dhe ngritjes së supet nga fermeri. Ata muskuj janë çelësi për ngritjen e krahëve mbi kokën tonë.

 • Merrni një peshë ose një objekt të rëndë në secilën ose në të dyja duart (mund të alternoni duart në çdo grup).
 • Ecni me peshën derisa të ndjeni disa sekonda nga rënia e peshës.
 • Ju mund ta ndryshoni vështirësinë duke mbajtur një ngritje supet gjatë ecjes (çoni shpatullat drejt veshit tuaj) ose duke e mbajtur peshën drejtpërdrejt lart me një bërryl të drejtë ose të përkulur.

Terapia fizike forcon shpatullën dhe muskujt përreth. Forcimi i të gjithë muskujve të lidhur me shpatullën mund të ndihmojë për të luftuar zonat e dëmtuara dhe për të përmirësuar gamën e lëvizjes së nyjës së shpatullave.

Terapia fizike mund të jetë një trajtim efektiv për dhimbjen e shpatullave. Në PT Solutions, ne u ofrojmë pacientëve plane trajtimi të personalizuara që përfshijnë ushtrime të dizajnuara për të përmirësuar forcën e muskujve të shpatullave. Fizioterapistët tanë do të punojnë me ju për t’ju ndihmuar të ritrajnoni këta muskuj dhe t’ju kthejnë në aktivitetet që ju pëlqejnë.


Dallimi i Zgjidhjeve të Trajtimeve Terapeutike

E bazuar në prova – Trajtimet tona të terapisë fizike janë gjithmonë të bazuara në kërkime shkencore për të ofruar kujdes efektiv dhe të avancuar.

E përkushtuar – Ne jemi të përkushtuar t’ju ndihmojmë të arrini qëllimet tuaja, duke ofruar gjithmonë udhëzime se si të jetoni një jetë pa dhimbje përtej trajtimit.

Inkurajuese – Do të keni mbështetjen dhe motivimin e ekipit tonë gjatë gjithë rrugëtimit tuaj drejt shëndetit.

[ad_2]