SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Dhimbja e Kokes nga Migrena

Trajtimi i Dhimbjeve të Kokës nga Migrena

Nëse jeni diagnostikuar me migrenë ju keni disa lloje trajtimesh të mundshme për gjendjen tuaj. Shumica e formave të migrenës i përgjigjen mirë metodave të trajtimit të tilla kinezoterapi, hipnoterapi dhe fizioterapi. Metodat e trajtimit shpesh mund të kombinohen për të ndihmuar në rritjen e lehtësimit të dhimbjeve dhe rezultateve pozitive. Te Ordinanca Shëndeti kemi pasur sukses të madh në trajtimin e pacientëve me migrenë duke kombinuar metodat e trajtimit natyrale të hipnoterapisë, kinezoterapi dhe fizioterapi.

Nëse nuk keni ndonjë lehtësim pas disa ditësh mund të na kontaktoni për një konsultim se si mund të ju ndihmojmë me dhimbjet e kokës dhe migrenën. Në Ordinancën Shëndeti ne ofrojmë një alternativë më të sigurt dhe më efektive për të trajtuar migrenën në bazë të problemit tuaj unik. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar në rrugën tuaj drejt shëndetit optimal.

Çka është Migrena?

Një migrenë është shumë më tepër se një dhimbje koke e keqe. Kjo sëmundje neurologjike mund të shkaktojë dhimbje të fortë që mund t’ju lërë në shtrat për ditë të tëra! Lëvizja, drita, zëri dhe shkaktarë të tjerë mund të shkaktojnë simptoma si dhimbje, lodhje, të përziera, shqetësime të shikimit, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash, nervozizëm, vështirësi në të folur, humbje të përkohshme të shikimit dhe shumë të tjera.

Cilat janë Llojet e Dhimbjeve të Kokës? Çfarë Lloj Dhimbje Koke është Migrena?

Ekzistojnë mbi 150 lloje të dhimbjeve të kokës, të ndara në dy kategori: dhimbje koke parësore dhe dhimbje koke dytësore. Një migrenë është një dhimbje koke parësore, që do të thotë se një gjendje e ndryshme mjekësore nuk e shkakton atë. Çrregullimet primare të dhimbjes së kokës janë diagnoza klinike, që do të thotë se nuk ka asnjë test gjaku ose studim imazherie për t’i diagnostikuar ato. Një dhimbje koke dytësore është një simptomë e një problemi tjetër shëndetësor.

Çfarë është një Aurë?

Një aurë është një grup simptomash shqisore, motorike dhe të të folurit që zakonisht veprojnë si sinjale paralajmëruese se një dhimbje koke migrenë do të fillojë. Zakonisht keqinterpretohet si një konfiskim ose goditje në tru, zakonisht ndodh para dhimbjes së kokës, por ndonjëherë mund të shfaqet gjatë ose edhe pas. Një aurë mund të zgjasë nga 10 deri në 60 minuta. Rreth 15% deri në 20% e njerëzve që përjetojnë migrenë kanë aura.

Simptomat e aurës janë të kthyeshme, që do të thotë se ato mund të ndalen/shërohen. Një aurë prodhon simptoma që mund të përfshijnë:

• Duke parë pika të ndezura, shkëndija ose drita.
• Pikat e verbëra në shikimin tuaj.
• Lëkurë e mpirë ose ndjesi shpimi gjilpërash.
• Ndryshimet e të folurit.
• Tringëllimë në veshët tuaj (tinitus).
• Humbje e përkohshme e shikimit.
• Duke parë linja të valëzuara ose të dhëmbëzuara.
• Ndryshime në erë ose shije.
• Një ndjenjë “qesharake”.

Cilat janë Llojet e Migrenës?

Ka disa lloje të migrenës dhe i njëjti lloj mund të ketë emra të ndryshëm:

Migrenë me aurë (migrenë e komplikuar): Rreth 15% deri në 20% e njerëzve me dhimbje koke migrene përjetojnë një aurë.

Migrenë pa aurë (migrenë e zakonshme): Ky lloj i dhimbjes së kokës së migrenës godet pa paralajmërimin që një aurë mund t’ju japë. Simptomat janë të njëjta, por kjo fazë nuk ndodh.

Migrena pa dhimbje koke: “Migrenë e heshtur” ose “migrenë acefalgjike”, siç njihet edhe si ky lloj, përfshin simptomat e aurës, por jo dhimbjen e kokës që zakonisht pason.

Migrena hemiplegjike: Do të keni paralizë të përkohshme (hemiplegji) ose ndryshime neurologjike ose shqisore në njërën anë të trupit tuaj. Fillimi i dhimbjes së kokës mund të shoqërohet me mpirje të përkohshme, dobësi ekstreme në njërën anë të trupit tuaj, një ndjesi shpimi gjilpërash, humbje të ndjeshmërisë dhe marramendje ose ndryshime të shikimit. Ndonjëherë përfshin dhimbje koke dhe ndonjëherë jo.

Migrena e retinës (migrena okulare): Mund të vëreni humbje të përkohshme, të pjesshme ose të plotë të shikimit në njërin nga sytë tuaj, së bashku me një dhimbje të shurdhër pas syrit që mund të përhapet në pjesën tjetër të kokës. Kjo humbje e shikimit mund të zgjasë një minutë, ose deri në muaj.

Migrena kronike: Një migrenë kronike është kur një migrenë shfaqet të paktën 15 ditë në muaj. Simptomat mund të ndryshojnë shpesh, dhe po ashtu edhe ashpërsia e dhimbjes.

Migrenë me aurë të trurit. Me këtë migrenë, do të keni marramendje, të folur të paqartë, shikim të dyfishtë ose humbje të ekuilibrit, të cilat ndodhin para dhimbjes së kokës. Dhimbja e dhimbjes së kokës mund të prekë pjesën e pasme të kokës. Këto simptoma zakonisht shfaqen papritur dhe mund të shoqërohen me pamundësinë për të folur siç duhet, zhurmë në vesh dhe të vjella.

Statusi i migrenës. Ky është një lloj i rrallë dhe i rëndë i migrenës që mund të zgjasë më shumë se 72 orë. Dhimbja e kokës dhe vjellje mund të jenë jashtëzakonisht të këqija. Disa medikamente, ose tërheqja e ilaçeve, mund t’ju bëjnë të keni këtë lloj migrene.

Cilat Janë Katër Fazat e Migrenës?

Katër fazat sipas rendit kronologjik janë prodromi (para-monitor), aura, dhimbja e kokës dhe postdromi. Rreth 30% e njerëzve përjetojnë simptoma përpara se të fillojë dhimbja e kokës.

Fazat janë:

Prodromi: Faza e parë zgjat disa orë, ose mund të zgjasë disa ditë. Mund ta përjetoni ose jo, pasi mund të mos ndodhë çdo herë. Disa e njohin atë si faza e “dhimbjes së kokës” ose “parandjekjes”.

Simptomat e prodromit:

* Probleme me përqendrimin.
* Irritimi dhe/ose depresioni.
* Vështirësi në të folur dhe lexuar.
* Vështirësi për të fjetur. Duke gogëllyer.
* Nauze.
* Lodhja.
* Ndjeshmëria ndaj dritës dhe zërit.
* Dëshira për ushqim.
* Rritja e urinimit.
* Ngurtësia e muskujve.

• Aura: Faza e aurës mund të zgjasë deri në 60 minuta ose më pak se pesë. Shumica e njerëzve nuk përjetojnë një aurë dhe disa kanë të dyja aurën dhe dhimbjen e kokës në të njëjtën kohë.

Simptomat e aurës:

* Mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash.
* Çrregullime vizuale. Ju mund ta shihni botën sikur përmes një kaleidoskopi, të keni njolla të paqarta ose të shihni shkëndija ose vija.
* Humbje e përkohshme e shikimit.
* Dobësi në njërën anë të trupit.
* Ndryshimet e të folurit.

Dhimbja e kokës: Rreth katër orë deri në 72 orë është sa kohë zgjat dhimbja e kokës. Fjala “dhimbje” nuk e bën të drejtën e dhimbjes sepse ndonjëherë është e lehtë, por zakonisht, përshkruhet si shpim, pulsim ose mund të ndjeni ndjesinë e një grumbullimi akulli në kokën tuaj. Zakonisht fillon në njërën anë të kokës dhe më pas përhapet në anën tjetër.

Simptomat e dhimbjes së kokës:

* Dhimbje qafe, ngurtësi.
* Depresioni, marramendja dhe/ose ankthi.
* Ndjeshmëria ndaj dritës, erës dhe zërit.
* Kongjestioni i hundës.
* Pagjumësia.
* Nauze dhe të vjella.

• Postdroma: Faza e postdromit vazhdon për një ose dy ditë. Shpesh quhet “hangover” i migrenës dhe 80% e atyre që kanë migrenë e përjetojnë atë.

Simptomat postdrome:

* Pamundësia për t’u përqendruar.
* Humor në depresion.
* Lodhja.
* Mungesa e të kuptuarit.
* Gjendja euforike.

Mund të duhen rreth tetë deri në 72 orë për të kaluar nëpër katër faza.

Cilat Janë Simptomat e Migrenës?

Simptoma kryesore e migrenës është dhimbja e kokës. Dhimbja nganjëherë përshkruhet si rrahje ose pulsim. Mund të fillojë si një dhimbje e shurdhër që zhvillohet në dhimbje pulsuese që është e lehtë, e moderuar ose e rëndë. Nëse nuk trajtohet, dhimbja juaj e dhimbjes së kokës do të bëhet e moderuar në të rëndë. Dhimbja mund të zhvendoset nga njëra anë e kokës në tjetrën, ose mund të prekë pjesën e përparme të kokës, pjesën e pasme të kokës ose të ndjehet sikur po prek të gjithë kokën. Disa njerëz ndiejnë dhimbje rreth syrit ose tempullit, dhe ndonjëherë në fytyrë, sinuse, nofulla ose qafë.

Simptoma të tjera të dhimbjes së kokës së migrenës përfshijnë:

• Ndjeshmëria ndaj dritës, zhurmës dhe aromave.
• Nauze dhe të vjella, shqetësime në stomak dhe dhimbje barku.
• Humbja e oreksit.
• Ndjeheni shumë të ngrohtë (djersitje) ose të ftohtë (të dridhura).
• Ngjyra e zbehtë e lëkurës (zbehje).
• Ndjenja e lodhjes.
• Marramendje dhe shikim të paqartë.
• Lëkurë e butë e kokës.
• Diarre (e rrallë).
• Ethet (e rrallë).

Çka e Shkakton Migrenën?

Shkaku i dhimbjeve të kokës nga migrena është i ndërlikuar dhe i pa kuptuar plotësisht. Kur keni dhimbje koke, kjo ndodh sepse nerva të veçantë në enët tuaja të gjakut dërgojnë sinjale dhimbjeje në trurin tuaj. Kjo lëshon substanca inflamatore në nervat dhe enët e gjakut të kokës. Është e paqartë pse nervat tuaja e bëjnë këtë.

Sulmet e migrenës mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh. Shkaktarët e zakonshëm përfshijnë:

• Stresi emocional. Stresi emocional është një nga shkaktarët më të zakonshëm të dhimbjeve të kokës nga migrena. Gjatë ngjarjeve stresuese, kimikate të caktuara në tru lëshohen për të luftuar situatën (e njohur si përgjigja “fluturo ose lufto”). Lëshimi i këtyre kimikateve mund të shkaktojë migrenë. Emocione të tjera si ankthi, shqetësimi dhe eksitimi mund të rrisin tensionin e muskujve dhe të zgjerojnë enët e gjakut. Kjo mund ta bëjë migrenën tuaj më të rëndë.
• Mungon një vakt i ushqimit. Vonesa e një vakti mund të shkaktojë gjithashtu dhimbje koke migrene.
• Ndjeshmëria ndaj kimikateve dhe konservuesve të veçantë në ushqime. Disa ushqime dhe pije të tilla si djathi i vjetër, pijet që përmbajnë alkool, çokollatë dhe aditivë ushqimorë si nitratet (që gjenden në peperoni, hot dog-ët dhe mishrat e drekës) dhe ushqimet e fermentuara ose turshi mund të jenë përgjegjëse për shkaktimin e deri në 30% të migrenave.
• Kafeina. Konsumimi i tepërt i kafeinës ose tërheqja nga kafeina mund të shkaktojë dhimbje koke kur niveli i kafeinës bie papritur. Enët tuaja të gjakut duket se bëhen të ndjeshme ndaj kafeinës dhe kur nuk e merrni atë, mund të shfaqet një dhimbje koke. Kafeina ndonjëherë rekomandohet nga ofruesit e kujdesit shëndetësor për të ndihmuar në trajtimin e sulmeve akute të migrenës, por nuk duhet të përdoret shpesh.
• Përdorimi i përditshëm i barnave qetësuese të dhimbjes. Nëse përdorni ilaçe që synojnë të lehtësojnë dhimbjen e kokës shumë shpesh, kjo mund të shkaktojë një dhimbje koke të rikthyer.
• Ndryshimet hormonale tek femrat. Migrena tek femrat është më e zakonshme gjatë periudhës së tyre menstruale. Rënia e menjëhershme e estrogjenit që shkakton menstruacionet mund të shkaktojë gjithashtu migrenë. Ndryshimet hormonale mund të shkaktohen edhe nga pilulat e kontrollit të lindjes dhe terapia e zëvendësimit të hormoneve. Migrena në përgjithësi është më e keqe midis pubertetit dhe menopauzës pasi këto luhatje të estrogjenit në përgjithësi nuk ndodhin tek vajzat e reja dhe gratë pas menopauzës. Nëse hormonet tuaja janë një faktor i fortë në migrenën tuaj, mund të keni më pak dhimbje koke pas menopauzës. Ndryshimet hormonale nuk duket se shkaktojnë migrenë te meshkujt.
• Drita. Dritat ndezëse, dritat fluoreshente, drita nga televizori ose kompjuteri dhe rrezet e diellit mund t’ju shkaktojnë.

Shkaktarë të tjerë të mundshëm përfshijnë:

• Ndryshimet e kushteve të motit si frontet e stuhisë, ndryshimet e presionit barometrik, erërat e forta ose ndryshimet në lartësi.
• Duke qenë tepër i lodhur. Mbi tendosje.
• Dietë, apo mos pirë ujë të mjaftueshëm.
• Ndryshimet në modelin tuaj normal të gjumit.
• Zhurma të forta.
• Ekspozimi ndaj tymit, parfumeve ose erërave të tjera.
• Disa ilaçe shkaktojnë fryrje të enëve të gjakut.

Dhimbjet e kokës nga migrena mund të jenë shkatërruese dhe të bëjnë të pamundur shkuarjen në punë, shkollë apo aktivitete të tjera të përditshme. Për fat të mirë, ka disa mënyra për të parandaluar një migrenë dhe mënyra të tjera për t’ju ndihmuar të menaxhoni dhe duroni simptomat. Te Ordinanca Shëndeti ne mund të ju ndihmojmë në trajtimin e migrenës tuaj duke përdorur metodat e trajimeve natyrale dhe rikthimin e shëndetit tuaj optimal.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

( 044 ) 849 – 775

​ORDINANCA SHËNDETI
Rr. Shkupi
Llamella A, Nr 5
Prishtinë
“Afër Spitalit Amerikan”

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË