SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre

Llojet e Ndryshme të Vertigos dhe Kuptimi i Tyre 

Vertigo është një ndjesi e rreme e lëvizjes ose marramendje – si ndjenja e të qenit sapo keni dalë nga një shëtitje dëfrimi rrotulluese. Atje jane lloje të ndryshme vertigosh dhe ato mund të jenë pak më ndryshe sesa të ndiheni të mërzitur. Dikush me vertigo mund të ndihet sikur po rrotullohet, ose bota po rrotullohet rreth tij.

Vertigo nuk është një gjendje në vetvete. Është një simptomë e disa gjendjeve të tjera mjekësore. Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të vertigos. Vertigo qendrore shkaktohet nga një problem në tru, veçanërisht në pjesën e pasme të trurit (cerebellum) ose në trungun e trurit. Vertigo periferike është më e zakonshme, i atribuohet 80% të të gjitha vertigove dhe shkaktohet nga një problem në veshin e brendshëm që ndërhyn në ekuilibrin.

Vertigo është më shumë se një shqetësim. Mund të ndërhyjë në punë, ngarje dhe detyrat e përditshme. Ne do të shqyrtojmë dy lloje të vertigos dhe shkaqet e tyre, si dhe trajtimet për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat tuaja.

Llojet e Ndryshme të Vertigos

Vertigo periferike

Kanalet gjysmërrethore, ose labirinti vestibular, ndodhen brenda veshit të brendshëm. Ata ndjejnë rrotullimin e kokës nga lëvizjet e vetë-induktuara dhe nga forcat e jashtme. Nervi vestibular ndodhet gjithashtu në veshin e brendshëm. Ai dërgon mesazhe në lidhje me pozicionin e kokës dhe ekuilibrin në tru. Çështjet në këto zona mund të çojnë në vertigo periferike, e cila është më e zakonshme dhe shpesh më e rëndë se vertigo qendrore.

Shkaqet e zakonshme të vertigos periferike përfshijnë:

Vertigo beninje pozicionale paroksizmale

Vertigo beninje e pozicionit paroksizmal (BPPV) është shkaku më i zakonshëm i marramendjes dhe zakonisht shfaqet si episode të shpeshta, por të shkurtra të marramendjes. BPPV ndodh kur kristalet e vogla në kanalet e veshit të brendshëm zhvendosen dhe stimulojnë qimet e vogla në veshin e brendshëm. Ky stimulim ngatërron trurin duke çuar në një ndjesi marramendjeje.

Labirintiti

Labirinti dhe organet vestibulare mbledhin informacion rreth lëvizjes dhe ndryshimeve brenda hapësirës dhe i dërgojnë këto mesazhe trurit për të krijuar një ndjenjë ekuilibri. Gripi (gripi i zakonshëm), fruthi, Epstein-Barr dhe viruse dhe infeksione të tjera mund të inflamojnë labirintin ose organet vestibulare, duke shkaktuar simptoma labirintit dhe vertigo (të cilat zakonisht janë të përkohshme.)

Sëmundja e Meniere

Sëmundja e Meniere prek gjithashtu labirintet e mbushura me lëngje të vendosura brenda veshit të brendshëm. Simptomat përfshijnë marramendje dhe humbje dëgjimi, zakonisht vetëm në një vesh. Ndërsa shkaku i saktë i Meniere është i panjohur, besohet të jetë i lidhur me një sasi jonormale të lëngjeve në veshin e brendshëm, ndoshta për shkak të stresit, gjenetikës ose infeksioneve.

Neuriti Vestibular

Neuriti vestibular është një gjendje që prek nervin vestibular që lidh veshin e brendshëm me trurin, zakonisht si rezultat i infeksionit. Përveç episodeve të papritura të marramendjes, dikush me neurit vestibular mund të përjetojë lëvizje kërcyese të syve, të përzier dhe të vjella.

Shkaqe të Tjera të Vertigos Periferike

Është gjithashtu e mundur që dikush të përjetojë vertigo periferike pas një dëmtimi në kokë ose nga marrja e medikamenteve të caktuara që mund të jenë toksike për strukturat e veshit të brendshëm. Disa antibiotikë dhe diuretikë, për shembull, mund të shkaktojnë marramendje dhe simptoma të tjera vertigo.

Vertigo qendrore

Shkaku i vertigos qendrore mund të gjendet në tru. Lëndimi ose sëmundja mund të çojë në rrotullim ose ndjenjën se dhoma po rrotullohet, së bashku me nauze, të vjella, humbje dëgjimi, humbje ekuilibri dhe vështirësi në fokusimin e syve.

Shkaqet e mundshme të vertigos qendrore përfshijnë:

• Sëmundja e enëve të gjakut
• Barna të caktuara (përfshirë alkoolin dhe aspirinën)
• Sklerozë të shumëfishtë
• Goditja në tru
• Tumoret (kanceroze dhe jo kanceroze)
• Dhimbje koke të migrenës vestibulare

Si Trajtohet Vertigo?

Siç u përmend më lart, vertigo është gjithmonë një simptomë e një problemi tjetër mjekësor themelor. Është thelbësore të zbulohet shkaku themelor i vertigos për të përcaktuar mënyrën më efektive për ta trajtuar atë.

Pasi ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor të ketë konfirmuar një diagnozë, ata mund të rekomandojnë terapi fizike për të përmirësuar simptomat e vertigos. Terapia fizike është një element i një plani gjithëpërfshirës të trajtimit për vertigo.

Terapia fizike për lloje të ndryshme të vertigos

Në varësi të shkakut të vertigos suaj, terapisti juaj fizik mund të përdorë terapinë e rehabilitimit vestibular dhe/ose të përshkruajë një sërë ushtrimesh për të përmirësuar simptomat.

Çfarë është terapia e rehabilitimit vestibular?

Terapia e rehabilitimit vestibular (VRT) është një formë e terapisë fizike e bazuar në ushtrime, e krijuar për të ndihmuar njerëzit që përjetojnë vertigo nga një dëmtim në kokë, BPPV dhe disa çrregullime vestibulare.

Rehabilitimi vestibular ka tre komponentë kryesorë:

  • Trajnimi i ekuilibrit: përdoret për të rritur qëndrueshmërinë për të lejuar pacientin të kryejë me sukses detyrat e përditshme
  • Stabilizimi i shikimit: përdoret për të përmirësuar kontrollin e lëvizjes së syve për të ruajtur shikimin e qartë gjatë lëvizjes së kokës
  • Ushtrimi i habitatit: përdoret për të reduktuar marramendjen përmes ekspozimit të lëvizjeve të caktuara ose stimujve vizualë që shkaktojnë simptoma

Edhe nëse deficitet e një individi janë të përhershme, VRT mund të përmirësojë funksionin përmes diçkaje që quhet kompensim. Në një kontekst mjekësor, kompensimi ndodh kur truri mëson të përfshijë shqisat e tjera për të zëvendësuar mangësitë në sistemin vestibular. Nëpërmjet kompensimit të ndihmuar nga PT, mund të jetë i mundur kthimi në aktivitetet e përditshme.

Ushtrime për Vertigon

Ka dy ushtrime që mund të jenë të dobishme për ata me BPPV, lloji më i zakonshëm i vertigos. (Gjithmonë konsultohuni me terapistin tuaj fizik ose ofruesin e kujdesit shëndetësor përpara se të provoni këto ushtrime. Ato nuk rekomandohen për individët me probleme të caktuara të qafës ose shpinës.)

Manovra Epley

Manovra Epley është projektuar për të zhvendosur kristalet e kalciumit (kanalitet) që janë shkëputur nga zgavra më e madhe e mbushur me lëng (utrikula) në labirint dhe janë ulur në kanalet gjysmërrethore. Lëvizja e këtyre kristaleve është një shkak i zakonshëm i vertigos.

1. Filloni duke u ulur në një shtrat.
2. Kthejeni kokën 45 gradë në drejtim të veshit të prekur. (Për këtë shembull, ne do të fokusohemi në veshin e djathtë.)
3. Shtrihuni me shpejtësi duke e mbajtur kokën të kthyer derisa supet tuaja të jenë mbi jastëk.
4. Prisni 30 sekonda.
5. Pa e ngritur kokën, kthejeni 90 gradë majtas.
6. Prisni 30 sekonda.
7. Kthejeni kokën dhe trupin edhe 90 gradë në të majtë mbi shtrat.
8. Prisni 30 sekonda.
9. Uluni në anën e majtë.

Simptomat mund të zhduken menjëherë pas një manovre të vetme, ose duhen disa përsëritje për të funksionuar. Ju mund të përjetoni simptoma të lehta për disa ditë pas manovrës Epley. Tregojini terapistit dhe mjekut tuaj fizik nëse simptomat tuaja ndryshojnë ose përkeqësohen.

Ushtrime Brandt-Daroff

Ushtrimet Brandt-Daroff përdoren gjithashtu zakonisht për të përmirësuar simptomat për njerëzit me marramendje për shkak të BPPV. Ashtu si manovra Epley, qëllimi i ushtrimeve Brandt-Daroff është shpërbërja dhe largimi i kristaleve të kalciumit që shkaktojnë simptoma vertigo.

1. Filloni duke u ulur në buzë të një shtrati apo shtrati.
2. Shtrihuni në anën tuaj të majtë ndërsa ktheni kokën për të parë lart. Synoni ta bëni këtë lëvizje në 1-2 sekonda.
3. Me kokën tuaj të parë në një kënd 45 gradë, prisni 30 sekonda.
4. Uluni për 30 sekonda.
5. Përsëritni hapat e mësipërm në anën tuaj të djathtë.
6. Uluni.

Është normale të ndiheni kokëfortë pas këtij ushtrimi. Prisni që të kalojë çdo marramendje përpara se të ngriheni.

Megjithëse terapia fizike nuk mund të trajtojë gjendjen themelore që shkakton vertigo, ajo mund të ketë një përmirësim të ndjeshëm në simptomat tuaja. Edhe nëse marramendja lidhet me një dëmtim të përhershëm ose sëmundje kronike, PT ndihmon trurin tuaj të kompensojë duke angazhuar shqisat tuaja të tjera përmes stërvitjes.

[ad_2]

Boni Share

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *