SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Dhimbje ne Kyçin e Kembes

Cka Mund te Shkaktoje Dhimbje ne Kyçin e Kembes pa Pasur Lendim?

Keni dhimbje në kyçin e këmbës, pa ndonjë lëndim që mund ta kujtoni? Ti nuk je vetëm. Rreth 15% e të rriturve të moshës së mesme dhe të moshuar kanë dhimbje të kyçit të këmbës. Dhimbja e kyçit të këmbës mund të ndikojë në funksionin dhe lëvizshmërinë dhe t’ju pengojë të bëni të gjitha aktivitetet që ju pëlqejnë.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë shkaqet e zakonshme të dhimbjes së kyçit të këmbës për njerëzit që nuk kanë përjetuar një dëmtim të dukshëm dhe do të theksojmë trajtimet për t’ju kthyer në lëvizje më shpejt se sa vonë.

Kuptimi i Anatomisë së Kyçit të Këmbës

Për të kuptuar kushtet që mund të shkaktojnë dhimbje të papritur të kyçit të këmbës pa lëndime është e dobishme të njiheni me strukturat e kyçit të këmbës

Kyçi i këmbës, ose nyja talokrale, është një nyje e madhe, me peshë që lejon këmbën të lëvizë lart e poshtë. Ai përbëhet nga tre kocka: tibia ose kockë e këmbës, e fibula e cila është kocka më e hollë e vendosur pranë kockës së këmbës, dhe bisht e cila është një kockë e këmbës që qëndron mbi kockën e thembrës.

Zvarritjet kockore që mund të shihni dhe ndjeni në anët dhe pjesën e pasme të kyçit të këmbës tuaj janë: malleolus medial, malleolus anësordhe malleolus posterior. Nyja subtalar ulet poshtë nyjës së kyçit të këmbës dhe lejon që këmba të lëvizë anash.

Ligamente të shumta të bëra nga inde të trasha dhe të qëndrueshme i rrethojnë dhe mbështesin këto nyje dhe i lidhin me kockat e këmbëve dhe këmbëve. Kushtet që shkaktojnë dhimbje në kyçin e këmbës mund të përfshijnë ndonjë nga këto struktura që formojnë kyçin e këmbës.

Trauma nga një rënie ose një lloj tjetër aksidenti mund të rezultojë në dhimbje të menjëhershme dhe simptoma të tjera. Frakturat, ndrydhjet dhe tendosjet janë shembuj të këtyre lëndimeve. Por kushtet e tjera mund të mos lidhen me një ngjarje të vetme.

Diagnoza e duhur është çelësi i trajtimit të suksesshëm – dhe lehtësimit nga dhimbjet e kyçit të këmbës pa lëndime

Një gamë e gjerë kushtesh mund të shkaktojnë dhimbje në kyçin e këmbës pa lëndime. Këtu janë disa nga më të zakonshmet:

1. Infeksioni

Disa lloje të infeksioneve të lëkurës mund të çojnë në dhimbje dhe ënjtje të kyçit të këmbës. Celuliti është një infeksion i zakonshëm bakterial që shpesh hyn në trup përmes një plage në lëkurë. Zakonisht prek pjesën e poshtme të trupit, duke përfshirë këmbët dhe këmbët, por mund të ndodhë në të gjithë trupin.

2. Këmbë e sheshtë

Këmbë e sheshtë është një gjendje e zakonshme mjekësore që ndryshon në ashpërsi dhe deformim nga personi në person. Të gjitha llojet e këmbëve të sheshta kanë një simptomë të përbashkët: kolaps të pjesshëm ose të plotë të harqeve të këmbëve. Kjo gjendje mund të jetë normale në disa njerëz, por në të tjerët mund të krijojë kushte të dhimbshme.

Versioni më i zakonshëm i kësaj gjendjeje është këmba e sheshtë fleksibël e cila zakonisht shfaqet në fëmijëri në të dyja këmbët dhe mund të rritet në ashpërsi me moshën. Ndërsa këmba e sheshtë fleksibël bëhet më e rëndë, ligamentet dhe tendinat e harkut mund të shtrihen ose çahen duke shkaktuar dhimbje në kyçin e këmbës dhe këmbës që mund të shkojë deri në këmbët, pjesën e poshtme të shpinës dhe ijet.

Pajisjet ortotike për të mbështetur harqet dhe terapia fizike për të lehtësuar dhimbjen mund të bëjnë ndryshim për njerëzit me këmbë të sheshta.

3. Bursit

Bursiti është inflamacion i qeseve të mbushura me lëngje që mbrojnë indet e trupit. Infeksioni, përdorimi i tepërt ose lëndimi mund të shkaktojnë bursit. Përveç dhimbjes, dikush me bursit mund të ketë ndjeshmëri, skuqje, ënjtje dhe lëvizje të kufizuar në zonën e prekur.

Bursiti retro malleolar dhe bursiti i pasmë i tendinit të Akilit janë dy lloje të bursitit që përfshijnë tendinën e Akilit, indin fijor që lidh muskujt e viçit me kockën e thembrës. Bursiti që nuk lidhet me infeksionin zakonisht trajtohet me pushim, akull, ngjeshje dhe ngritje (RICE) dhe mjekim.

4. Osteoartriti

Osteoartriti është forma më e zakonshme e artritit. Më së shumti prek nyjet e gjunjëve, dorës, anijeve dhe shtyllës kurrizore, por mund të ndikojë në çdo nyje në trup, duke përfshirë ato të këmbëve dhe kyçeve.

Osteoartriti dëmton substancën e rrëshqitshme dhe të fortë në fund të kockave tona, të quajtur kërc. Kur kërci dëmtohet, kockat mund të fërkohen së bashku duke rezultuar në dhimbje dhe ënjtje. Përtej kërcit, osteoartriti gjithashtu mund të dëmtojë ligamentet, tendinat dhe kockat në nyjet e prekura.

Dikush me osteoartrit të këmbës ose kyçit të këmbës mund të ketë dhimbje, ënjtje dhe paqëndrueshmëri në nyjet e tyre. Në shumë raste, artriti i kyçit të këmbës është i lidhur në të vërtetë me traumën e mëparshme, megjithëse simptomat mund të mos shfaqen deri pas dëmtimit fillestar. Terapia fizike, menaxhimi i dhimbjes, pediatria dhe kirurgjia mund të rekomandohen për njerëzit me dhimbje kyçin e këmbës për shkak të osteoartritit.

5. Artriti Reumatoid

Artriti reumatoid (RA) është një çrregullim kronik autoimun ku sistemi imunitar sulmon gabimisht trupin. RA ndikon në rreshtimin e nyjeve dhe potencialisht mund të rezultojë në erozion kockor dhe deformim të kyçeve.

Ashtu si përdhes, RA mund të vijë dhe të shkojë me cikle, duke shkaktuar shpërthime që zgjasin nga disa ditë deri në javë. RA në nyjet e kyçit të këmbës mund të shkaktojë dhimbje, ngurtësi, inflamacion dhe nyje të dobëta ose të paqëndrueshme. Dikush me RA mund të ketë probleme në këmbë ose në ecje, veçanërisht përpjetë. Ushtrimet, mjekimet dhe ushqimet anti-inflamatore mund të ndihmojnë në reduktimin e ashpërsisë së dhimbjes së kyçit të këmbës dhe përmirësimin e lëvizshmërisë.

6. Tendiniti i Akilit

Dhimbja e vendosur në pjesën e pasme të kyçit të këmbës mund të tregojë tendinitin e Akilit, ose tendinopati. Tendoniti është inflamacion i tendinit më të trashë dhe më të fortë në trup, tendinit të Akilit.

Ndërsa tendoni i Akilit mund të tolerojë tension dhe stres të konsiderueshëm, ai është gjithashtu i prirur ndaj acarimit. Në përgjithësi, dhimbja e kyçit të këmbës nga tendoniti është e lehtë deri në mesatare. Megjithatë, në raste më të rënda, tendoni mund të këputet.

Inflamacioni i tendinit të Akilit mund të ndodhë përmes këpucëve të papërshtatshme, biomekanikës jonormale të këmbës (si këmbët e sheshta), ose stresit dhe tendosjes së përsëritur dhe intensive. Pushimi, trajnimi i forcës dhe terapia fizike mund të jenë të dobishme për njerëzit me dhimbje kyçin e këmbës të shkaktuar nga tendoniti.

Terapi Fizike për Dhimbjen e Kyçit të Këmbës me ose pa Lëndim

Në varësi të diagnozës, terapia fizike mund të jetë pjesë e një plani gjithëpërfshirës të trajtimit për dhimbjen e kyçit të këmbës me ose pa lëndim. Puna me një terapist fizik mund të ndihmojë dikë me dhimbje kyçin e këmbës në shumë mënyra.

Nëse keni dhimbje në kyçin e këmbës, terapia fizike mund të ndihmojë:

  • Zvogëloni dhimbjen
  • Përmirësoni ekuilibrin
  • Rritja e lëvizshmërisë së kyçit të këmbës
  • Përmirësoni gamën e lëvizjes
  • Rivendosni përdorimin e kyçit të kyçit të këmbës
  • Shtrijeni dhe forconi kyçin e këmbës
  • Zvogëloni nevojën për mjekim
  • Zvogëloni nevojën për kirurgji

Terapia fizike përdor një sërë terapish të përshtatura për të përmbushur nevojat e pacientit dhe qëllimet e trajtimit. Ushtrimet, terapia manuale dhe trajnimi i ekuilibrit mund të përfitojnë njerëzit me dhimbje kyçin e këmbës dhe këmbës.

Nëse simptomat tuaja po ndikojnë në lëvizshmërinë tuaj, na kontaktoni për të parë nëse terapia fizike mund të ju ndihmojë me problemin tuaj.

[ad_2]

Boni Share

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *