SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Dhimbja e Kokes e Shkaktuar nga Qafa

Dhimbja e Kokes e Shkaktuar nga Qafa

Dhimbja e Kokes e Shkaktuar nga Qafa – Dhimbje koke nga qafa ose siç njihet – dhimbje koke cervikogjenike është një çrregullim dytësor i dhimbjeve në kokë. Me fjalë të tjera dhimbja juaj e kokës është e shkaktuar nga një problem i nyjeve të qafës.

Lajm i mirë është se duke rregulluar problemin e qafës, dhimbja e kokës cervikogjenike mund të lehtësohet. Studiuesit mendojnë se dhimbja e kokës nga qafa përbën 4% deri në 22% të të gjitha kokëdhimbjeve të shikuara klinikisht.

Cilat janë shkaqet e dhimbjes së kokës nga qafa?

Dhimbja juaj e kokës nga qafa mund të vijë nga një shumëllojshmëri e strukturave muskuloskeletore dhe neurovaskulare në pjesën e sipërme të qafës tuaj; duke përfshirë tre nyjet e sipërme të qafës, disqet C2 / 3, mbulesat e palcës kurrizore dhe muskujt e qafës. Një mosfunksionim në këto zona mund të shkaktojë sinjale dhimbjeje që udhëtojnë në bërthamën tuaj trigeminocervike në palcën e kurrizit. Ky informacion pastaj transmetohet në trurin tuaj dhe interpretohet si dhimbje koke.

Nyjet e Sipërme të Qafës

Burimet më të mundshme të dhimbjes së kokës tuaj nga qafa janë mosfunksionimi i nyjeve të sipërme të qafës, muskujt e qafës ose nervat të cilat shkaktojnë sinjale të dhimbjes që udhëtojnë në bërthamën tuaj trigeminore në trurin tuaj ku interpretoni sinjalet e dhimbjes si dhimbje koke nga qafa.

Shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së kokës nga qafa është mosfunksionimi i tre nyjeve të sipërme të qafës. Nyjet më të zakonshme të qafës janë:

• Nyjet okupitale (O-C1),
• Nyjet boshtore (C1 / 2), dhe
• Nyjet C2 / 3 të qafës.

Në terma të thjeshtë nyjet e qafës mund të shkaktojnë dhimbje koke nga qafa ose dhimbje nëse ato janë shumë të tendosura ose lëvizin shumë ose janë mbyllur në një pozicion të përbashkët anormale.

Pasi që nyja e qafës tuaj të bëhet e stresuar dhe e dhimbshme, sinjalet e dhimbjes i referohen bërthamës trigeminocervike në trurin tuaj … dhe filloni të ndjeni një dhimbje koke nga qafa!

Si Dhimbja e Qafës Shkakton Dhimbje Koke

Rrënjët e 3 nervave të sipërme të qafës (të vendosura në C1, C2, dhe C3) ndajnë një bërthamë dhimbjeje (që drejton sinjale të dhimbjes në tru) me nervin trigeminal. Nervi trigeminal është nervi kryesor ndijor që mbart mesazhe nga fytyra juaj në trurin tuaj. Për shkak të trakteve nervore të përbashkëta, dhimbja keqkuptohet dhe kështu “ndihet” nga truri si e lokalizuar në kokë.

Cilat janë simptomat e dhimbjes së kokës nga qafa?

Dhimbje koke nga qafa shpesh mund të keqdiagnosohen ose hutohen me burime të tjera të dhimbjes së kokës duke përfshirë edhe migrenës meqë dhimbja e kokës zakonisht ndihet në të njëjtën zonë si një migrenë.

Simptomat e mëposhtme janë karakteristikat e një dhimbje koke nga qafa. Ju mund të përjetoni ndonjë ose disa prej këtyre simptomave:

• Dhimbja juaj e kokës mund të duket të rrezatojë nga mbrapa në pjesën e përparme të kokës.
• Dhimbja juaj e kokës është provokuar ose lehtësuar nga lëvizja e qafës, qëndrimi juaj, fjetja në stomak ose me kokën tuaj të kthyer nga njëra anë.
• Dhimbja juaj e kokës zakonisht duket të jetë më keq në njërën anë të kokës.
• Dhimbja juaj e kokës duket të zbutet përkohësisht kur shtypni presion ose masazhoni qafën tuaj ose bazën e kafkës suaj.

Nëse keni ndonjë nga simptomat e mësipërme keni shumë të ngjarë që të vuani nga një dhimbje koke që vjen nga qafa. Ju lutemi na kontaktoni dhe shihni se si mund t’ju ndihmojmë.

Si diagnostikohet një dhimbje koke që vjen nga qafa?

Diagnoza e saktë është e rëndësishme për të marrë trajtimin e duhur dhe menaxhimin e dhimbjes së kokës tuaj që vjen nga qafa. Dhimbja e kokës mund të ketë shumë shkaqe jo vetëm dhimbje koke nga qafa ose migrenë. Identifikimi i saktë i shkakut do të çojë në një trajtim më të suksesshëm.

Trajtimi i Dhimbjës Kronike në Qafë

Nëse keni dhimbje kronike në qafë ju keni disa lloje trajtimesh për gjendjen tuaj. Shumica e formave të dhimbjës në qafë i përgjigjen mirë metodave të trajtimit të tilla si akupunkturë dhe terapi fizike. Metodat e trajtimit shpesh mund të kombinohen për të ndihmuar në rritjen e lehtësimit të dhimbjeve dhe rezultateve pozitive.

Nëse nuk keni ndonjë lehtësim pas disa javësh ose muajsh mund të konsideroni të na kontaktoni për një konsultim se si mund të ju ndihmojmë me problemin tuaj. Në Ordinancën Shëndeti ne ofrojmë një alternativë më të sigurt dhe më efektive të trajtimit në bazë të problemit tuaj unik. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar në rrugën tuaj drejt shëndetit optimal.

Boni Share

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *