SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Dhimbja e Shpines ne Pjesen e Siperme

Dhimbja e Shpines ne Pjesen e Siperme

Definimi i dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Dhimbja e shpines në pjesën e sipërme mund të ndjehet në regjionin midis qafës dhe lëndës së fundit të kurrizit. Kjo mund të jetë një ndjenjë e prerë, e gjyle që zgjat për disa ditë ose javë ose një dhimbje e lehtë që ndihet thellë në muskujt e shpines.

Përshkrimi i zonës së dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Dhimbja e shpines në pjesën e sipërme mund të ndihet në një skalë të gjerë prej qafës deri tek lënda e fundit e kurrizit, në njërën, të dyja anët apo në mes të kurrizit.

Kur të kërkoni ndihmë mjekësore për dhimbjen e shpines në pjesën e sipërme

Nëse dhimbja e shpines në pjesën e sipërme zgjat për më shumë se disa ditë, shoqërohet me dobësi në krahë apo shpatulla, ndjenjë ngurtësie në qafë, përkeqësohet gjatë natës, ose ndërpret aktivitetin tuaj të përditshëm, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore.

Diagnostikimi i dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Mjeku juaj mund të shikojë anamnezën tuaj mjekimi, t’ju pyes nëse keni pasur dëmtim të ndonjëherëm në zonën e shpinës, t’ju bëjë një ekzaminim fizik dhe të kërkojë nga ju që të bëni disa teste diagnostikuese, si për shembull rrezet X ose rezonancën magnetike.

Shkaqet dhe simptomat e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Shkaqet e mundshme të dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Dhimbja e shpines në pjesën e sipërme mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, si për shembull: sëmundjet e veshkave, hernia disku, osteoartriti, shtresë organe, koronavirusi (COVID-19), sëmundje të zemrës, shfaqje e ndonjë problemit me frymëmarrjen ose stresi.

Simptomat e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Simptomat e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme mund të përfshijnë ndonjë ndjenjë kërcënuese në trupin tuaj, lodhje apo mpirje në muskujt e shpinës, ndjesi të gurit ose të zerit në organet fillestare të zorrëve dhe vjellje.

Si duhet vlerësuar rëndësia e shkaqeve dhe simptomave?

Nëse ju keni një dhimbje të shpinës në pjesën e sipërme me simptoma tjera, si dobësi në krahë, problem me frymëmarrjen, dëmtim moral, etj, ju duhet të kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë. Ju mund të konsultoheni me mjekun tuaj për strategjet sa më të mira trajtimi.

Strategjitë për trajtimin dhe lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme

Terapia fizike dhe stërvitja

Stërvitja dhe terapia fizike mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme. Terapia fizike mund të përfshijë masazh për lehtësimin e tensionit muskujor, trajtimin me droga, si për shembull lidokainë dhe lidokainë me steroid, apo marrjen e masave rehabilituese.

Ripërtëritja e pozitës

Ripërtëritja e pozitës gjatë gjumit ose punës juaj të përditshme mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme.

Terapitë alternative për dhimbjen e shpines në pjesën e sipërme: A punojnë ato?

Acupunktura

Acupunktura është terapia alternative e cila mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme. Gjatë kësaj terapie, mjeku juaj do të përdorë terapi në disa nga pikat kyçe në trupin tuaj që mund të ndikojnë në lehtësimin e dhimbjes.

Mjekimi dhe parandalimi i dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme: Udhëzime praktike

Cilat janë disa udhëzuese të përgjithshme për parandalimin e shkaqeve dhe përmirësimin e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme?

Ndryshimi i pozicionit kur gjeni veten të ulur, këmbët zbriten nga karrigia dhe kur dëshironi të ndërpëni, ushtrimet e rregullta në shpinë, dhe mbajtja e saktë e peshave.

Cilat janë disa mënyra për të zvogëluar ngarkesën e dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme?

Disa strategji për zvogëlimin e ngarkesës së dhimbjes së shpines në pjesën e sipërme mund të përfshijnë marrjen e thika në dolenteria dhimbësh, masazhin, trajtimin me drogë, disa ushtrime stëruese, stresin elasti / dottren apo ndonjë formë tjetër të ndezjes.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

ORDINANCA SHËNDETI

Rr. Shkupi Llamella A, Nr 5, Prishtinë, Kosovë
Afër Spitalit Amerikan

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Boni Share

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *