SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Spondiloza e Qafes Simptomat, Shkaqet dhe Trajtimi

Spondiloza e Qafes Simptomat, Shkaqet dhe Trajtimi

Spondiloza ⁤e qafës ⁢është një sëmundje degjenerative e kolonës ⁢së qafës që ⁢ndodh si pasojë e procesit të plakjes ose dëmtimit⁢ së ‍kolonës së qafës. Kjo gjendje shkakton një rritje‌ të kockave ‍dhe kapsullave të qafës, duke shkaktuar ngërçe dhe dhimbje në këtë zonë.

1. Simptomat e Spondilozës së ​Qafës

Simptomat e spondilozës së qafës mund të ndryshojnë nga personi në person, por disa nga simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Dhimbje në ⁤qafë dhe degjësimi i zhurmave të ⁢skuqjes të ashpër
 • Vështirësi në lëvizjen e qafës, ⁣duke e bërë të vështirë të përkulet ‍ose të kthehet kokën
 • Përpjekje për të qëndruar e drejtë ⁣varet⁢ nga dhimbja e përjetuar
 • Frymëmarrje e vështirë ose trysni në fyt dhe gojë
 • Paralizë e pjesshme ose tërësore⁢ e trupit (në raste të rralla dhe ekstreme)

2. Shkaqet⁣ e Spondilozës së Qafës

Disa faktorë që mund të⁢ shkaktojnë spondilozën e qafës janë:

 • Moshë e moshuar ‌- Procesi i plakjes shton rrezikun e zhvillimit të spondilozës së qafës
 • Trauma ose dëmtime në shtyllën ‍kurrizore -⁤ Aksidentet ose ‌lëndimet sportive mund të shkaktojnë spondilozë të qafës
 • Sidomos aktiviteti fizik ‌i tepërt dhe mosrespektimi i posturës së‌ duhur gjatë kohës së punës ose⁤ aktiviteteve të përditshme
 • Ndikimin e trashëgimisë

3. Trajtimet për Spondilozën e Qafës

Trajtimi për spondilozën e qafës varet nga simptomat dhe shkalla e dëmtimit. Disa⁤ trajtime të përdorura zakonisht përfshijnë:

 • Përdorimi i ‍ilaçeve kundër dhimbjes dhe⁣ inflamacionit
 • Fizioterapia për ⁢të rritur forcën dhe fleksibilitetin e qafës
 • Terapia manuale, si masa e qafës ⁤dhe manipulimi i qafës
 • Terapia e akupunkturës për të⁣ ulur dhimbjen dhe tensionin
 • Zgjidhja kirurgjikale, e destinuar për raste ekstreme dhe kur të tjerat nuk kanë funksionuar

4. Fizioterapia për Spondilozën e Qafës

Fizioterapia është një trajtim kryesor për lëkurat ‌e spondilozës së ​qafës. Ajo ka për qëllim të ndihmojë pacientin të përballen⁢ me dhimbjen dhe të​ përmirësojë funksionimin e qafës. Disa terapi të zakonshme përfshijnë:

 • Ushtrimet e ⁣stabilizimit për të ‍forcuar muskujt e ⁢qafës
 • Ushqimet e posturës për të rregulluar posturën e trupit
 • Trajtimi me të ngrohtë dhe të ftohtë për të zbutur dhimbjen dhe inflamacionin
 • Trajtimi të cilin e zbaton një specialist profesional

5. Ushtrimet e ‍Përdorura në Fizioterapi

Disa ushtrime të përdorura⁣ në fizioterapi për spondilozën e⁤ qafës janë:

 • Rotacioni i Qafës ‍(Drejto kokën nga njëra anë në tjetrën, duke u siguruar që ky⁤ ushtrim nuk shkakton⁤ dhimbje)
 • Ushtrimet ⁢e shtyllës kurrizore
 • Valle e qafës (Lekund qafën përpara, pas, majtas dhe djathtas në një lëvizje të rrëmujshme dhe të⁣ rregullt)
 • Ballë ngadalë ⁢(Mbaje ballin e qetë ndërsa ⁢kthehet kokën)

Konkluzioni

Me trajtimin dhe përgjegjësinë e duhur, spondiloza e qafës⁣ mund të lehtësohet ‌dhe të kontrollohet. Nëse keni simptoma të spondilozës së qafës, është e rëndësishme të⁢ konsultoheni me një specialist për të ⁣marrë trajtimin e duhur dhe ⁤për të përfshirë fizioterapinë ⁣si pjesë të rregulltë të trajtimit.

Na Kontaktoni Për Të Parë Se Si Mund Të Ju Ndihmojmë Me Problemin Tuaj

( 044 ) 849 – 775

​ORDINANCA SHËNDETI
Rr. Shkupi
Llamella A, Nr 5
Prishtinë
“Afër Spitalit Amerikan”

SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË

Boni Share

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *