SHËNDETI JUAJ ËSHTË MISIONI YNË
Lokacioni
Rr. Shkupit Llamella A, Nr 5 Prishtinë
Orari i Punës
E Hënë- E Shtune: 11AM-7PM
Na Kontaktoni
( 044 ) 849 -775
Terapia Fizike Aktive për Dhimbjen e Qafes

Terapia Fizike Aktive per Dhimbjen e Qafes

Terapia Fizike Aktive për Dhimbjen e Qafes – Kur trajtoni dhimbjen e qafës, fokusi kryesor i terapisë fizike është të përmirësojë forcën dhe fleksibilitetin e qafës. Këto qëllime arrihen më së miri përmes ushtrimeve aktive të dizajnuara për të aktivizuar mujkujt e qafës dhe muskujt përreth duke rritur gradualisht ngarkesën e punës me kalimin e kohës.

Lloji dhe sasia e ushtrimeve mund të ndryshojë dhe nganjëherë ushtrimet përfshihen për të aktivizuar edhe zona të tjera të trupit.

​LLOJET E TERAPISË FIZIKE AKTIVE

​Disa lloje të zakonshëm të terapisë fizike aktive për dhimbjen e qafës përfshijnë:
  • Shtrirjet dhe ushtrimet e qafës. Mund të përshkruhen shtrirje dhe ushtrime të shumta për të trajnuar muskujt që bashkohen direkt në qafë. Shembulli më i zakonshëm është tërheqja e mjekrës e cila përfshin shikimin përpara (jo lart ose poshtë), pastaj butësisht tërheqjen e mjekrës drejt mbrapa.
  • Forcimi i muskujve të shpinës. Nëse terapia fizike rekomandohet për të përmirësuar forcën dhe funksionimin e qafës ka të ngjarë që muskujt e shpinës dhe thelbësore rreth trungut gjithashtu të përfitojnë nga forcimi. Përveç kësaj këto grupe muskujsh të gjithë punojnë së bashku për të mbështetur shtyllën kurrizore dhe për të kontribuar në përmirësimin e qëndrimit të drejtë të shpinës.
  • Aktiviteti aerobik. Ky lloj ushtrimi ngre rrjedhën e gjakut dhe nivelet e frymëmarrjes ndërsa zemra dhe mushkëritë punojnë më shumë për gjithë kohëzgjatjen e stërvitjes. Disa shembuj të zakonshëm të aktiviteteve aerobike me ndikim të ulët, të cilat nuk tundin kurrizin, përfshijnë çiklizëm në një biçikletë në këmbë ose të mbështetur, noti duke përdorur një maskë dhe snorkel për të eleminuar rotacionin e qafës dhe ecjen e shpejtë.
  • Ushtrim ujor. Disa ushtrime mund të kryhen në një pishinë. Lundrimi i ujit mund të ndihmojë në heqjen e presionit nga shtylla kurrizore ndërsa lejon ende muskujt të punojnë. Nëse dhimbja e qafës është e fortë ose shoqërohet me dhimbje shpatullash dhe / ose shpine, mund të rekomandohet ushtrim ujor.
​Këto lloje të terapisë fizike aktive si dhe të tjera, mund të kombinohen ose përdoren në faza të ndryshme të planit të trajtimit në varësi të qëllimeve specifike të terapisë së pacientit.

​RREZIQET OSE NDËRLIKIMET E MUNDSHME TË TERAPISË FIZIKE AKTIVE

​Një program aktiv i terapisë fizike nën drejtimin e një terapisti fizik të licencuar ose një profesionist tjetër të çertifikuar mjekësor është zakonisht i sigurt, por nuk është pa rreziqe. Disa rreziqe dhe ndërlikime të mundshme për t’u njohur me përfshijnë:
  • Dhimbja dhe / ose ngurtësia fillimisht mund të përkeqësohen. Éshtë normale që muskujt të zhvillojnë një ngurtësi dhe ënjtje pasi të fillojnë një rutinë të re ushtrimesh. Fillimi i një programi të ri të terapisë fizike ngadalë dhe pastaj rritja graduale e stërvitjeve në seancat vijuese mund të ndihmojë në zbutjen e dhimbjes dhe ngurtësisë.
  • Teknika jo e duhur mund të përkeqësojë lëndimin ose të shkaktojë një të re. Kryerja e ushtrimeve në mënyrë të gabuar mund të çojë në dëmtim duke mbingarkuar nyje dhe / ose indet e buta. Duhet pasur kujdes që ushtrimet të kryhen saktësisht sipas udhëzimeve.
  • Vazhdimi i trajtimit mund të jetë i vështirë. Éshtë e zakonshme që njerëzit të lënë terapinë fizike shumë shpejt. Për shembull, një program trajtimi mund të planifikohet për 2 muaj, por nëse personi dekurajohet dhe lë pas 1 muaji, forca e rritur, fleksibiliteti dhe shërimi që mund të jenë arritur pas muajit të dytë nuk mund të arrihen. Nëse përkushtimi kohor i përfshirë në terapi fizike është një sfidë e mundshme, mund të ndihmojë në caktimin e një orari të rregullt për seancat e terapisë fizike paraprakisht ose të punoni me një terapist fizik për të mësuar ushtrime që mund të bëhen në shtëpi me më pak takime në ordinancë.
  • Një gjendje mjekësore e pa zbuluar mund të vazhdojë të përkeqësohet. Nëse një gjendje e rëndë mjekësore, siç është kanceri po shkakton dhimbje në qafë, por nuk është diagnostikuar, terapia fizike nuk mund të funksionojë dhe mund të çojë në një vonesë të rrezikshme në kërkimin e një trajtimi efektiv.
Kryerja e terapisë fizike aktive nuk duhet të ndihet jashtëzakonisht e pakëndshme ose të rrisë dhimbjen gjatë kryerjes së ushtrimeve. Çdo ushtrim që shkakton dhimbje duhet të ndërpritet menjëherë. Në disa raste, një ushtrim mund të rifillojë në një datë të mëvonshme nëse ka ndodhur më shumë shërim ose një profesionist mjekësor jep OK.

​USHTRIMET E VAZHDUESHME PAS PËRFUNDIMIT TË TERAPISË FIZIKE

Kurdoherë që një program i terapisë fizike përfshin ndërtimin e forcës dhe lëvizshmërisë në ndonjë zonë të trupit, siç është qafa, zakonisht kërkon vazhdimin e një lloji programi mirëmbajtjeje në shtëpi pasi të përfundojë terapia zyrtare fizike.

​Për shembull, nëse vitet e qëndrimit të dobët çuan në dhimbjen aktuale të qafës, disa javë terapi fizike mund të ndihmojë në eliminimin e dhimbjes, por ushtrimet në shtëpi dhe ndryshimet e jetesës për qëndrim të mirë të shpinës duhet të mbahen për të parandaluar kthimin e dhimbjes.

​TRAJTIMI I DHIMBJËS NË QAFË

​Nëse keni dhimbje kronike në qafë ju keni disa lloje trajtimesh për gjendjen tuaj. Shumica e formave të dhimbjës në qafë i përgjigjen mirë metodave të trajtimit të tilla si kinezoterapi dhe fizioterapi. Metodat e trajtimit shpesh mund të kombinohen për të ndihmuar në rritjen e lehtësimit të dhimbjeve dhe rezultateve pozitive.

Nëse nuk keni ndonjë lehtësim pas disa ditësh mund të na kontaktoni për një konsultim se si mund të ju ndihmojmë me problemin tuaj. Në Ordinancën Shëndeti ne ofrojmë një alternativë më të sigurt dhe më efektive të trajtimit në bazë të problemit tuaj unik. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar në rrugën tuaj drejt shëndetit optimal.

Boni Share

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *